WSPA


Toename illegale beer-hondengevechten in Pakistan

Nieuwe bewijzen tegen corrupte Pakistaanse overheid

In Pakistan zijn vorig jaar twee keer zoveel beer-hondengevechten gehouden als het jaar ervoor. Deze intens wrede en bloederige vechtsport is al ruim een eeuw verboden, maar de Pakistaanse overheid staat het oogluikend toe. Soms zijn zelfs de plaatselijke autoriteiten zelf betrokken bij de organisatie van deze evenementen. Dit maakte de World Society for the Protection of Animals (WSPA) vandaag bekend.

Undercover onderzoekers van de WSPA ontdekten in 2003 meer dan 20 beer-hondengevechten. Bij één gevecht waren meer dan tien beren en honderden honden betrokken. De evenementen worden dikwijls georganiseerd door rijke en machtige grootgrondbezitters. Als de onderzoekers er bij de plaatselijke autoriteiten op aandrongen in te grijpen, werden ze door diezelfde gezagsdragers geïntimideerd, bedreigd en zelfs fysiek aangevallen. Soms verdwenen 'in beslag genomen' beren op raadselachtige wijze, waarschijnlijk om te worden teruggegeven aan de eigenaar. Het ergste voorbeeld van corruptie vond de WSPA in de zuidelijke stad Hyderabad, waar begin dit jaar een gevecht werd georganiseerd door een ambtenaar van natuurbescherming.

Deze gebeurtenissen staan haaks op de herhaalde belofte van de Pakistaanse overheid strikt de hand te houden aan het verbod op beer-hondengevechten en de beren in beslag te zullen nemen. Bij dergelijke gevechten wordt een stel opgehitste vechthonden losgelaten op een doodsbange, vastgebonden beer waarvan tanden en klauwen zijn uitgetrokken. Vooral de weerloze beer raakt in het gevecht zwaar gewond. Een evenement trekt honderden bezoekers, waaronder veel kinderen. Corrupte ambtenaren staan bij de ingang als uitsmijter. Pakistan is het enige land ter wereld waar deze Middeleeuwse gevechten nog plaatsvinden.

De WSPA schat dat er in Pakistan minder dan 300 beren in het wild leven. Er wordt driftig op de beren gejaagd. Moederberen worden doodgeschoten om de kleintjes te kunnen verkopen en te trainen als vechtbeer. Als de beer-hondengevechten blijven doorgaan, vreest de WSPA dat de overgebleven wilde beren snel zullen uitsterven.

De WSPA doet een dringende oproep aan de president van Pakistan, generaal Musharraf, de beer-hondengevechten definitief uit te bannen door de wet te handhaven en de vechtberen in beslag te nemen.