Aedes

Huisuitzettingen vanwege overlast opnieuw gestegen

22 juni 2004

Het aantal huisuitzettingen vanwege overlast is licht toegenomen van 429 in 2002 naar 470 in 2003. In 2001 was er nog sprake van 244 huisuitzettingen. Dit blijkt uit een enquête onder de bij Aedes aangesloten woningcorporaties. Volgens Aedes is er sprake van een maatschappelijke trend om minder te gedogen en eerder verantwoordelijkheid te nemen als grenzen worden overschreden. Hoewel er altijd zal worden geprobeerd om huisuitzetting te voorkomen, is een ontruiming soms de ultieme maatregel om de overlast te beëindigen .

De meeste genoemde vormen van overlast die tot huisuitzettingen leiden zijn gedrags- en psychische problemen van de huurders, lawaai en het gebruik van de woning voor hennepteelt. Woningcorporaties treffen uiteraard maatregelen om het aantal overlastsituaties terug te dringen. Zo proberen woningcorporaties overlast altijd vroegtijdig te signaleren, worden huurders persoonlijk benaderd of begeleid en wordt er samengewerkt met politie en hulpverlenende instanties.

Vooral overlast die wordt veroorzaakt door mensen met ernstige gedrags- en psychische problemen wordt door woningcorporaties als knelpunt ervaren. Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen: 'mensen die daar niet aan toe zijn, of die te weinig adequate begeleiding krijgen, worden eerder dan voorheen in gewone woningen geplaatst. Als de begeleiding wegvalt dan zijn het vaak de buren en de corporatie die ermee worden geconfronteerd.'

Volgens Aedes wordt hiermee de grens van de vermaatschappelijking van de zorg zichtbaar. De forse bezuinigingen op de begroting van VWS en het ontbreken van geld voor bijvoorbeeld begeleid wonen en reclassering versterken de ongerustheid. Uit het onderzoek blijkt dat woningcorporaties behoefte hebben aan meer duidelijkheid over welke instantie in welke omstandigheid moet ingrijpen. Dat is niet altijd bekend waardoor overlastsituaties te lang kunnen voortduren. Aedes roept lokale partijen (woningcorporaties, gemeenten, politie en hulpverlening) op om tot heldere afspraken te komen over verantwoordelijkheden en snelheid van handelen. Als dat netwerk functioneert dan kan volgens Aedes huisuitzetting worden voorkomen.

Aanvullende gegevens uit de enquête De meest genoemde vormen van overlast die het meest tot huisuitzettingen leiden zijn (in volgorde van afnemend belang):


1. gedrags- en psychische problemen huurder (59,0 procent genoemd)
2. lawaai (57,8 procent genoemd)

3. hennepkwekerij (49,4 procent genoemd)

De maatregelen die corporaties treffen om de door hen aangegeven overlast terug te dringen zijn: (in volgorde van afnemend belang):


1. samenwerken met politie/justitie (92,3 procent genoemd)
2. persoonlijke benadering als het fout dreigt te gaan (88,9 procent genoemd)

3. samenwerken met hulpverlenende instellingen (86,8 procent genoemd)

Wat corporaties het meest nodig hebben om de door hen aangegeven vormen van overlast effectief te kunnen besstrijden is (in volgorde van afnemend belang):


1. betere samenwerking met andere instellingen als maatschappelijke werk, gemeente, GGZ, enzovoort (63,2 procent genoemd)
2. ontheffing of verruiming van de privacywetgeving (61,0 procent genoemd)

3. duidelijk krijgen welke instantie in welke omstandigheid ingrijpt (59,2 procent genoemd)