SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN
http://www.fondsenzw.nl


Praktijkcoaches brengen plezier in het werk dichterbij

Goed nieuws voor iedereen die werkzaam is in de branches Welzijn en Jeugdhulpverlening: de eerste praktijkcoaches zijn aan de slag! Deze coaches vormen een belangrijke schakel in de plannen om werkstress, agressie en ziekteverzuim terug te brengen. Zij kunnen instellingen adviseren en begeleiden op de plaats waar het allemaal gebeurt: op de werkvloer. De eerste reacties zijn enthousiast, aldus Roelof Langman, teamleider praktijkcoaches: 'We zien veel draagvlak voor verandering bij directeuren en ondernemingsraden.'

De praktijkcoaches gaan instellingen helpen om de werkstress, de agressie en het ziektever-zuim op het werk substantieel terug te brengen. Hun inzet vormt een praktische aanvulling op de praktijkgidsen, brochures, quickscans en andere instrumenten. Dit pakket wordt beschikbaar gesteld in opdracht van ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, MOgroep en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De praktijkcoaches zijn ervaren adviseurs met de nodige kennis van de verschillende werkvelden. Dit stelt hen in staat goed in te spelen op de grote diversiteit in de branches; elke instelling heeft immers haar eigen uitdagingen en bijzonderheden.

Wat doet de praktijkcoach?
De praktijkcoach kan een instelling op de werkplek adviseren over de beste aanpak van werk-stress, agressie en ziekteverzuim. Daarbij maakt hij gebruik van 'best practices' van collega-instellingen. Hij kan op verschillende manieren van dienst zijn:
Een praktijkcoach kan een instelling enige tijd begeleiden, bij het handen en voeten geven aan verzuimbeleid.
Een praktijkcoach kan als vraagbaak optreden.
Op bijeenkomsten kan een praktijkcoach een presentatie houden over gezond, veilig en on-spannen werken.
De praktijkcoach kan ook voor kleinere instellingen, praktische voorstellen doen waarmee een instelling gelijk aan de slag kan.

Enthousiaste reacties
Inmiddels zijn de eerste twee praktijkcoaches gestart met hun werkzaamheden. Ze hebben verschillende presentaties tijdens netwerkbijeenkomsten verzorgd. De reacties van de instellingen zijn enthousiast: 'Een praktijkcoach die de instelling ondersteunt, maar de verantwoordelijkheid niet overneemt - dat is precies wat wij nodig hebben,'' aldus een P&O-functionaris. Een andere collega had al ideeën over de mogelijke inzet: 'Gezien de omvang van de organisatie zien we mogelijkheden om de praktijkcoach in te zetten op business unit-niveau, maar ook op operationeel en tactisch niveau.'De eerste intakegesprekken voor begeleidingstrajecten zijn gemaakt.

Er is nog plaats!
Het aantal praktijkcoaches en het aantal deelnemende instellingen zal de komende tijd nog flink worden uitgebreid. Het plan is dat na de zomer zes praktijkcoaches beschikbaar zijn; het uiteindelijke aantal hangt af van de belangstelling. In 2004 krijgen maar liefst 350 instellingen de gelegenheid om een coach in te schakelen. Op dit moment worden vooral kleinere instellingen (tot vijftig medewerkers) uitgenodigd om mee te doen. En er is nog een reden: tot eind 2004 zijn geen kosten verbonden aan de ondersteuning door de praktijkcoaches!

Voor wie?
De praktijkcoaches zijn er voor de gehele instelling. Alle betrokken partijen kunnen samen vaststellen op welke manier de inzet van de praktijkcoach de instelling het beste ten goede komt: Veel directies hebben al beleidsvoornemens om werkstress, agressie en ziekteverzuim aan te pakken. De prak-tijkcoach kan hen helpen deze voornemens concreet te maken. Samen met de directie kan hij nagaan welke acties snel en tegen lage kosten resultaten opleveren. Daarbij dienen de 'best practices'van andere instellingen als inspiratiebron.
28)De leidinggevende kan zijn vragen én zijn visie op de praktijk toetsen aan de deskundigheid van de praktijkcoach. Meer dan de directie is de leidinggevende gericht op de praktijk van hier en nu. De praktijkcoach kan helpen met tips en handreikingen waarmee een afdeling zelf aan het werk kan, of het nu gaat om de inrichting van het werk-overleg of de opvang van agressieslachtoffers. 29)Voor de P&O-functionaris is de praktijkcoach een ideale sparringpartner. De praktijkcoach kan de P&O-functionaris helpen om meer invulling te geven aan zijn vaak lastige positie. Aangezien beleid op het gebied van werkstress, agressie en ziekteverzuim vaak in overleg tot stand komt, richt de praktijkcoach zich onder meer op het coachen van de overlegorganen, zoals de arbocommissie. 30)OR- en WVT-leden spelen een belangrijke rol bij het verkrijgen van draagvlak. Voor elk coachingstraject worden afspraken gemaakt die de praktijkcoach, directie en OR of WVT gezamenlijk ondertekenen. Verder kunnen OR- en WVT-leden de tips en adviezen van de praktijkcoach gebruiken om hun rol bij de aanpak van werkdruk, agressie en ziekteverzuim aan te scherpen.
31)Voor de medewerkers kan de praktijkcoach een presentatie verzorgen, waarin hij vertelt hoe ze zelf kunnen bij-dragen aan een gezonde, veilige en ontspannen werkomgeving. Bovendien betekent de komst van de praktijk-coach voor hen dat 'plezier in het werk' in een stroomversnelling komt.

Digitale quickscan
Overigens hoeven instellingen natuurlijk niet op de praktijkcoach te wachten om aan de slag te gaan. Ze kunnen zelf alvast de situatie in hun eigen instelling in kaart brengen met behulp van de digitale 'Quickscan praktijkregels' op www.arbozw.nl. Deze quickscan geeft snel een eerste indruk van de thema's die spelen binnen de instelling.

Meer informatie
Voor meer informatie over de inzet van de praktijkcoaches kunnen instellingen terecht bij het Arbokenniscentrum via www.arbozw.nl of (030) 273 97 39. Instellingen die willen meedoen met de eerste serie begeleidingstrajecten, wordt aangeraden om snel te reageren. Het plan is om voor de zomervakantie de intakegesprekken te houden, zodat de begeleidingstrajecten na de zomer van start kunnen gaan.

Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u terecht bij Angelique van 't Riet (communicatieadviseur), telefoonnummer (030) 298 53 36, e-mail: a.riet@fondsenzw.nl.

Sectorfonds Welzijn ondersteunt de sociale partners in de welzijnssector bij het ontwikkelen en uitvoeren van landelijk en regionaal arbeidsmarktbeleid. Sectorfonds Welzijn is actief in de CAO-branches Welzijn, Internaten voor schipperskinderen, Jeugdhulpverlening en Kinderopvang. De activiteiten richten zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, behoud van personeel en werving van nieuwe medewerkers.Het bestuur van Sectorfonds Welzijn bestaat uit de werkgeversorganisaties MOgroep, BKN en Nevis en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak.

22 jun 04 14:53