Stadsdeel Zeeburg

Dagelijks bestuur presenteert Voorjaarsnota 2004 en Jaarrekening 2003

Op 25 mei 2004 heeft het dagelijks bestuur van Zeeburg de Voorjaarsnota 2004 en de jaarrekening 2003 vastgesteld. De behandeling en vaststelling door de stadsdeelraad vindt plaats op 22 en 29 juni 2004.

De Jaarrekening en Voorjaarsnota laten zien dat de financiële positie van Zeeburg goed is, maar de komende jaren wel onder druk staat. De inkomsten per bewoner lopen de komende jaren wat terug. Groter probleem is het feit dat bezuinigingen van het rijk ook in Zeeburg gevoeld zullen worden. De budgetten voor grotestedenbeleid en stedelijke vernieuwing worden gekort, terwijl het werk nog lang niet af is.

Om die problemen het hoofd te bieden stelt het dagelijks bestuur voor in de jaren 2005 en 2006 activiteiten voor een bedrag van 2 miljoen euro te heroverwegen. Een groot deel van dit bedrag zal nodig zijn om de begroting in die jaren sluitend te maken. Het dagelijks bestuur wil een belangrijk deel van dat bedrag vinden door efficiency-maatregelen te treffen. Het dagelijks bestuur houdt er echter rekening mee dat ook daadwerkelijk op de uitvoering bezuinigd zal moeten worden.

Om projecten in het kader van het grotestedenbeleid en de stedelijke vernieuwing ondanks de rijksbezuinigingen toch voort te zetten, stelt het dagelijks bestuur voor incidentele meevallers zoals de extra stedelijke middelen die in 2004 beschikbaar komen de komende jaren in te zetten voor deze projecten. In de Voorjaarsnota stelt het DB voor om ruim 1 miljoen euro voor die projecten te reserveren.

Wethouder Financien Jan Hoek: 'Het dagelijks bestuur wil het komende jaar doorgaan met het opknappen van de woningen in de Indische Buurt, het uitvoeren van projecten ter ontwikkeling van de openbare ruimte en het verbeteren van welzijnsaccommodaties. Als het rijk daar minder aan bijdraagt, zullen we het geld zelf bij elkaar moeten schrapen.'

Grote tegenvaller in het lopende begrotingsjaar 2004 is een tekort van 500.000 euro op de personeelsbegroting. Hoewel het tekort vermoedelijk het gevolg is van een rekenfout bij het opstellen van de begroting, onderzoekt het dagelijks bestuur thans hoe dit tekort precies is ontstaan en hoe het verwerkt dient te worden.

Stadsdeel Zeeburg sluit 2003 af met een positief resultaat. Bij de jaarrekening is een goedkeurende accountantsverklaring afgegeven. De accountant is tevreden over de rapportage van de jaarrekening en vindt dat Zeeburg de gebreken die in het accountantsverslag over de jaarrekening 2002 naar voren kwamen, goed zijn opgepakt.

Jan Hoek: 'Op het gebied van financieel beheer en bedrijfsvoering zijn belangrijke stappen voorwaarts gezet. In 2004 willen wij deze ingeslagen weg verstevigen. Als dagelijks bestuur zijn wij verheugd dat wij er in geslaagd zijn de meeste bestuurlijke ambities voor 2003 te realiseren.'