Politie Friesland

Politieberichten van 18 juni (07.00 - 13.00)

Fryslân 18-06-2004 - Voor informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het bureau communicatie via 0900 - 8844.

Ameland: politie pakt twee verdachten op na brandstichting

Donderdag omstreeks 13.00 uur kreeg de politie een melding van een brand in de duinen tussen Ballum en Nes. De brandweer was reeds ter plaatse om de brand te blussen. Op de plaats delict zijn 16 fietsen verbrand, met een waarde van circa 7.000 euro. In rap temp verspreidde het vuur zich in oostelijke richting. De brandweer van Nes en Hollum, medewerkers van Staatsbosbeheer en een loon bedrijf hebben het vuur bestreden. Om 14.00 uur werd het sein brandmeester gegeven. Even later laaide het vuur toch weer op. Uiteindelijk kon om 15.30 uur de brandweer van Hollum weer terug naar de kazerne. Uiteindelijk was er tussen paal 8 en 9 een strook van ongeveer 20 meter aan helmgras verbrand.

In de buurt van de brandhaard vertoefde een groepje jeugdige Duitsers, samen met twee begeleiders. Een 12-jarige inwoner van het Duitse Epe viel op omdat hij schoon was. De overige leden van de groep waren namelijk vies: zij hadden geprobeerd, onder andere met hun handen, de brand te blussen. Al snel bekende de jongen de brand te hebben aangestoken. De jongen had eerder die week een aansteker op Ameland gekocht, hiermee het vuur aangestoken en deze vervolgens weggegooid. De aansteker is door de politie veiliggesteld. Ook een tweede 12-jarieg inwoner van Epe is aangehouden. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de twee.

Bolsward: inbraak kantine

In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in de kantine van een kaatsvereniging aan het Oordje. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Gestolen zijn diverse dozen met snoep, gevulde koeken, twee telefoons en twee kratten bier. De schade bedraagt enkele honderden euros. Namens de kaatsclub is aangifte gedaan door een 59-jarige inwoner van Bolsward.