---

foto: Prins Willem-Alexander en staatsecretaris Cees van der Knaap krijgen uitleg bij een Apache helikopter in Kaboel (Hennie Keeris)

Prins van Oranje bezoekt militairen in Afghanistan

18-6-2004 13:58:00

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander heeft donderdag en vrijdag (17 en 18 juni) een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Staatssecretaris Cees van der Knaap vergezelde de Prins van Oranje.

De Prins is donderdagavond op Kabul Afghanistan International Airport ontvangen door de commandant van het Nederlandse helikopterdetachement, luitenant-kolonel Onno Eichelsheim. Omdat de komst van Prins Willem-Alexander niet was aangekondigd kwam dit als een grote verrassing voor de militairen. Tijdens zijn bezoek sprak de Prins met Nederlandse militairen van zowel het Apachedetachement als het hoofdkwartier van International Security Assistance Force (ISAF). Later had hij een ontmoeting met commandant ISAF, de Canadese luitenant-generaal Rick Hillier, en sprak de Prins met de Senior Representative van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de heer Jean Arnault. Tenslotte bezocht Willem-Alexander het kinderdagverblijf Malalay, een project in het kader van de Civil Military Coöperation (CIMIC). Deze civiele en militaire samenwerking organiseert wederopbouwprojecten voor de bevolking om economische stabiliteit te creëren.

Sinds 1 april 2004 neemt de Koninklijke Luchtmacht deel aan de ISAF met een detachement bestaande uit zes Apache-helikopters en ongeveer 125 militairen. Daarnaast zijn 23 Nederlandse militairen geplaatst op het hoofdkwartier ISAF: negen militairen van de Luchtmacht, zeven van de Marechaussee, vijf van de Landmacht en twee van de Marine. Nederland levert sinds januari 2002 militairen voor dit hoofdkwartier (foto's: Hennie Keeris). foto: de Prins en de staatsecretaris laten zich informeren over de hulp die wordt geboden bij een kinderopvangcentrum (Hennie Keeris)