Politie Friesland

Politieberichten van 17/6 (13.00) t/m 18/6 (07.00)

Fryslân 18-06-2004 - Voor aanvullende informatie kunt u, tijdens werkdagen van 07.00 - 15.00 uur, contact opnemen met bureau communicatie van de politie Fryslân op 0900 - 8844.

Oudehorne: vliegtuigje neergestort, twee inzittenden gewond Donderdag omstreeks 18.00 uur is een ultralicht, eenmotorig vliegtuigje neergestort achter een boerderij aan de Tjongervallei. Het vliegtuigje was net daarvoor opgestegen op een nabijgelegen weiland en was op weg naar vliegveld Volkel. Net na de start, boven een bomenrij, begon het vliegtuig te horten en te stoten en werd hoogte verloren. Volgens een getuige leek het alsof het vliegtuigje als het ware naar achteren werd getrokken waarna de piloot deze weer in voorwaartse richting kon krijgen en daarbij nog steeds hoogte verloor en het vliegtuigje zich uiteindelijk met de neus in de grond boorde. De inzittenden, een 45-jarige inwoner van De Hemrik en een 45-jarige inwoonster van Katlijk, zijn per ambulance overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Een traumahelikopter was ter plaatse. De aanwezige arts is met de vrouw, die rugletsel heeft, meegereisd naar het AZG. De Luchtvaartdienst van het Korps Landelijke Politiediensten stelt een onderzoek in naar het ongeval. Het vliegtuigje werd in beslag genomen en is afgevoerd.

Leeuwarden: radardetector in beslag genomen
Woensdag om 14.35 werd een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op de Vierhuisterweg. In de auto van de man werd een radardetector aangetroffen. De apparatuur is in beslag genomen en de bestuurder heeft een proces-verbaal gekregen.

A7 bij Kornwerderzand: grote verkeerscontrole 695 personenwagens gecontroleerd, 81 processen-verbaal uitgedeeld.
Donderdagmiddag werd door circa 60 medewerkers van politie Fryslân, douane, 3VO en Rijkswaterstaat een grote verkeerscontrole gehouden. In totaal werden 695 personenwagens gecontroleerd en 22 vrachtwagens. Aan beide zijden van de A& ter hoogte van Kornwerderzand vond de controle plaats. Er werden 81 overtredingen geconstateerd waarvoor proces-verbaal werd opgemaakt: 28 maal voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs, driemaal voor het niet hebben van een rijbewijs, eenmaal voor rijden onder invloed (750 ug/l, rijbewijs ingevorderd), 13 maal voor snelheid (hoogste 117 km per uur in plaats van 70), negenmaal wegens verlopen APK, eenmaal gladde band, tweemaal voor overbeladen aanhangwagen, eenmaal voor onjuiste verlichting, driemaal voor het negeren van een inhaalverbod, driemaal voor het niet hebben van een hulpkoppeling op een aanhangwagen en tweemaal voor het voorin hebben van een kond zonder gordel. Wat betreft de vrachtwagens: tweemaal voor te korte rusttijd, eenmaal voor het niet hebben van een chauffeursdiploma, eenmaal voor overbelading en eenmaal voor het onjuist vervoer van gevaarlijk afval.

Leeuwarden: binnenstadsurveillance
Donderdagavond werden, tijdens een voetsurveillance, diverse bekeuringen uitgedeeld in de Leeuwarder binnenstad. Viermaal werd een bekeuring uitgedeeld voor het parkeren op de plaats van een vergunninghouder, eenmaal voor het stilstaan in een stopverbod, tweemaal voor parkeren op de stoep, tweemaal voor het parkeren in een parkeerverbod en eenmaal voor het niet dragen van een gordel.

Sneek: tweemaal proces-verbaal
Donderdag om 19.10 uur moet een 19-jarige bromfietser uit Sneek blijven staan van de politie omdat hij geen helm draagt. De twee agenten waren net bezig een auto te controleren op de Molenkrite. De bromfietser ging er echter vandoor, met achterlating van zijn brommer. Hierop neemt de politie de bromfiets mee naar het bureau. Even later meldt de man zich op het bureau, waar hem tweemaal proces-verbaal is aangezegd: voor het rijden zonder helm en voor het niet in het bezit hebben van een bromfietscertificaat.

Heerenveen: controle seksclubs
De politie heeft donderdagavond twee seksclubs aan de Munnikstraat gecontroleerd. De vrouwen die in de clubs werkzaam zijn, zijn gecontroleerd op geldige identiteitspapieren. Een 21-jarige vrouw uit Nigeria was niet in het bezit van een geldig identiteitsbewijs en is aangehouden. In totaal zijn 17 vrouwen gecontroleerd.

Wolvega (A32): te snelle Pool
Donderdag om 20.30 uur zag een motoragent een 26-jarige automobilist uit Polen (Gorzow-wielkopolski) met grote snelheid rijden over de A32 bij Wolvega. Uiteindelijk werd 171 km per uur geklokt, terwijl 120 is toegestaan, een overschrijding derhalve van 51 km per uur. Na overleg met de officier van justitie kreeg de bestuurder een boete van 510 euro. Opvallend is de reden van de snelheid: de bestuurder was er van overtuigd dat Nederland geen maximumsnelheid kent.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.00 uur werd een 26-jarige bromfietser uit Leeuwarden gecontroleerd op de Tuinen. De man blies 310 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Ureterp: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 02.10 uur wilde de politie een 35-jarige automobilist uit Ureterp controleren op de Leidijk. De man negeerde in eerste instantie het stopteken. Toen de politie het zwaailicht aanzette, verhoogde de man de snelheid. Op de Mounleane kon de man ternauwernood een vluchtheuvel ontwijken, waarna de man de auto tot stilstand bracht. De bestuurder blies 590 ug/, goed voor een rijverbod van zes uur.