HUMANITAS

Autisme en opvang van dak- en thuisloze jongeren bij Humanitas

Vrijdag 18 juni verschijnt het derde nummer van Van Mens Tot Mens in 2004. In het magazine van Humanitas maken vrijwilligers van de vereniging en betaalde medewerkers van de werkstichtingen duidelijk wat hun werk inhoudt. Cliënten vertellen wat ze in de praktijk aan de ondersteuning van Humanitas hebben. In dit nummer is onder andere aandacht voor:

Autisme in Flevoland
De zorg voor haar autistische en verstandelijk gehandicapte zoon Egor valt Svetlana Gromov zwaar. De jongen heeft bij dagelijkse bezigheden als aankleden en wassen altijd hulp nodig. Daarnaast zorgt Egors afwijkende gedrag vaak voor problemen. Vrijwilliger Doechien van het project In contact met autisme ondersteunt het gezin.

Wat is er moeilijk aan het opvoeden van een autistisch kind? 'Bijna alles', verzucht Svetlana Gromov (36). Haar gezin is een van de gezinnen die worden ondersteund door een vrijwilliger van het project In contact met autisme van Humanitas in Flevoland. 'Al direct na het opstaan heeft mijn zoon Egor intensieve begeleiding nodig. Lastig is dat hij zich op maar één ding tegelijk kan concentreren. Als hij bij het aankleden, tanden poetsen of wassen wordt afgeleid en aan iets anders denkt, lukken deze bezigheden hem niet.

Door zijn autisme gedraagt de twaalfjarige Egor zich heel anders dan de meeste kinderen. Hij kan bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid, hij neemt opmerkingen soms veel te letterlijk en praat regelmatig dwangmatig en onophoudelijk over hetzelfde onderwerp.

Een tijd geleden werden de problemen rond Egor's autisme Svetlana te veel. 'Ik voelde mij ziek en uitgeput en deed in huis alleen nog de hoognodige karweitjes.' Bij Doechien Loggers, vrijwilligster van het Humanitas-project In contact met autisme, vond Svetlana de hulp die zij hard nodig had. Doel van het project is ouders en overige gezinsleden van autistische kinderen emotionele en praktische steun te bieden.

Doechien neemt Egor elke woensdagmiddag mee voor een leuk uitje. Ze gaan fietsen, wandelen, skeeleren, pannenkoeken bakken of naar de film of de kinderboerderij. Zo kan Svetlana wat op verhaal komen en Iwan de aandacht geven die hij soms tekort komt vanwege de extra zorg voor zijn oudere broer.

Svetlana ziet er een beetje tegenop dat Egor na de grote vakantie op een speciale middelbare school begint: 'Zo'n nieuwe school betekent een enorme verandering en dat is nou net waar Egor helemaal niet tegen kan', legt ze uit. 'Ik vrees een hoop nieuwe moeilijkheden en spanningen. Maar met hulp van Humanitas slaat ons gezin zich daar vast wel doorheen.'

Opvang van dak- en thuisloze jongeren in Spijkenisse De huur betalen, zorgen voor een inkomen en een zinvolle dagbesteding, het huis netjes houden. Bij Stichting Humanitas Dak boven je hoofd in Spijkenisse leren de bewoners, jongeren die dak- of thuisloos zijn of dat dreigen te worden, hun leven op orde te brengen. 'Bij ons leren ze dat ze niet alleen maar rechten hebben, maar ook plichten.'

'Iedereen was me zat. Ik had een puinhoop gemaakt van mijn leven, ik leefde op straat en nam drugs. Zelfs mijn pleegfamilie wilde niets meer met me te maken hebben.' Kirby (19) zwierf langs besloten internaten en opvanghuizen en uiteindelijk belandde ze op straat. Een jaar geleden kwam ze via het Centrum voor Werk en Inkomen in contact met de jongerenopvang van Stichting Humanitas Dak boven je hoofd in Spijkenisse. In de opvangvoorziening voor jongvolwassenen van 18 tot 28 jaar huurde Kirby een gemeubileerde kamer om onder begeleiding haar leven weer op de rails te krijgen.

'De jongeren zijn dak- of thuisloos als ze bij de stichting terechtkomen of dreigen het te worden', legt begeleider Vincent van der Sman uit. 'Ze zijn opgegroeid in een instabiele omgeving en weten daarom niet hoe ze moeten omgaan met grenzen. Bij ons leren ze dat ze niet alleen maar rechten hebben, maar ook plichten.'

Humanitas Dak boven je hoofd biedt opvang aan zestien jongeren in vier huizen, die vlakbij elkaar staan in een woonwijk. Ook heeft de stichting twee zelfstandige woonruimten voor jongeren die klaar zijn met het opvangtraject.

Vincent ziet niet veel jongeren terugvallen. 'We geven de jongeren zelfvertrouwen mee. Hier leren ze om te gaan met regels, dat ze het leven zelf aankunnen, dankzij de structuur. We stimuleren hen mee te doen aan het leven met regels, dagbesteding en gezamenlijke activiteiten, zoals een keer per week koken met vrijwilligers van Humanitas.'