Regering.nl

'EEN STERKE MARKT VRAAGT OM EEN STERKE OVERHEID'

De overheid moet publieke belangen zeker stellen door heldere voorwaarden te formuleren voor marktwerking. Dat is de visie op het markttoezicht die het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer heeft vastgesteld.

Om sterke markten te realiseren is een sterke overheid nodig, schrijft Brinkhorst. In de visie van het kabinet moet de overheid het kader bepalen voor marktwerking: wat is het speelveld en wat zijn de spelregels? Daarnaast vervult de overheid de rol van scheidsrechter die bepaalt of partijen binnen de lijnen van het speelveld blijven en zich daarbij aan de spelregels houden.

Toezichthouders
Nederland kent verschillende toezichthouders die op diverse terreinen toezicht houden op de naleving van de spelregels. Enkele voorbeelden zijn de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de OPTA, de Autoriteit Financiële Markten en de nog op te richten Zorgautoriteit.

De toezichthouders controleren en handhaven het beleid. Ook geven toezichthouders informatie over de uitvoering en adviseren ze over toekomstig beleid. In de visie van het kabinet hebben ook marktpartijen (ondernemers en consumenten) nadrukkelijk een eigen verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van markten.

Afstand
Bij het toezicht op de marktwerking is politieke bemoeienis bij de behandeling van individuele zaken niet gewenst. Voor de toezichthouders is onafhankelijke, professionele oordeelsvorming het uitgangspunt.

Dit betekent dan ook dat er enig afstand moet bestaan tussen de toezichthouder en de verantwoordelijke minister van Economische Zaken. De minister is verantwoordelijk voor het toezichtsysteem en voor de beleidskaders. Wat betreft de concrete behandeling van individuele zaken door de toezichthouders is de verantwoordelijkheid van de minister begrensd.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht ministerraad (pdf)

Informatie over de toezichthouders:

- Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)
- Dienst uitvoering en Toezicht energie (DTe)
- Vervoerkamer
- Zorgautoriteit in oprichting
- Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA)
- Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Zie ook:
26 mrt 2004
AFM toezichthouder voor accountants
26 mrt 2004
Hogere eisen aanbieders financiële producten
28 nov 2003
Voorstel: AFM ziet toe op juistheid jaarverslagen 21 nov 2003
Nieuwe zorgautoriteit als toezichthouder zorgsector 14 nov 2003
DTE moet strikter handhaven
24 okt 2003
Evaluatie: Uitbreiding bevoegdheden NMA
26 sep 2003
Kabinet wil toezicht beheer energienet aanscherpen


© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst