Stichting Keizorg


Opening nieuwe keuken bij Stichting Keizorg

Op 16 juli aanstaande vindt de officiële opening plaats van de nieuwe keuken van Stichting Keizorg. De keuken is gesitueerd in het gebouw van Verpleeghuiszorg De Lichtenberg aan de Utrechtseweg 293. In de nieuwe keuken wordt vanaf volgende week gekookt voor alle bewoners en cliënten van de instellingen van Stichting Keizorg (Ouderenzorg De Lichtenberg, Ouderenzorg Nijenstede en Verpleeghuiszorg De Lichtenberg). Daarnaast worden maaltijden bereid voor restaurant Onder de Linde (in Ouderenzorg Nijenstede) en restaurant De Candelaer (in de Parkflat bij Ouderenzorg De Lichtenberg). Deze gelegenheden worden dagelijks bezocht door bewoners uit de omliggende woningen voor ouderen en uit de wijk. Alles bij elkaar worden dagelijks zo'n 550 maaltijden elke dag vers gekookt,

Jan Jans, hoofd voedingsdienst van Stichting Keizorg, is bijzonder trots op zijn keuken: "Nieuw is dat er maximaal kan worden ingespeeld op de wensen van de klant. Afdelingen kunnen bij ons terecht met speciale wensen, bijvoorbeeld een buffet of bijzondere maaltijden voor een feestweek over Frankrijk. Bewoners en familie kunnen de aankleding van een verjaardag of (familie)feest aan ons uitbesteden, iets wat steeds meer gebeurt. Ook het aantal maaltijden dat wij serveren voor mensen uit de wijk neemt flink toe en vraagt om de nodige flexibiliteit. De hele lay-out van de keuken is afgestemd op het bieden van service. Alle apparatuur staat bijvoorbeeld op wieltjes".

Er is gekozen voor een menucyclus die het mogelijk maakt ook groenten die maar kort vers beschikbaar zijn, zoals verse raapstelen of postelein, op het menu te zetten. "Er is het hele jaar door veel variatie, de seizoenen komen weer terug op het bord. Het maakt de maaltijden veel smakelijker en spannend om te eten. Dit heeft weer een positief effect op de eetlust van mensen, wat vooral bij onze oudere bewoners heel belangrijk is".

Tenslotte nog iets over de mensen die in de keuken gaan werken. De koks en keuken- medewerkers hebben er zin in: het werken met de nieuwste apparatuur, die voldoet aan alle ARBO- en hygiëne-eisen en gericht op het bieden van maximale service.

Alle koks hebben naast hun taak bij het bereiden van de maaltijden, volgens het principe van integraal management een eigen taakgebied waarvoor zij verantwoordelijk zijn gemaakt, zoals automatisering, opleidingen en hygiëne. Dit zorgt voor een extra verdieping in hun werk. Tenslotte zijn het door de schaalgrootte van de keuken flexibele werktijden mogelijk geworden; voor sommigen is het niet meer standaard om zeven uur beginnen een grote vooruitgang.