Gemeente Alkmaar

Persbericht gemeente Alkmaar: Rechtbank stelt Alkmaar in gelijk in zaak rugstreeppad Boekelermeer

Alkmaar, 16 juni 2004

Rechtbank stelt Alkmaar in gelijk in zaak rugstreeppad Boekelermeer

De gemeente Alkmaar mag toch vijf hectare van de ecologische zone in het nieuwe bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid 2 bebouwen; het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kan onvoldoende hard maken dat de 22,5 hectare grote zone ter bescherming van de rugstreeppad volledig vrij moet blijven van bebouwing. De uitspraak van de arrondissementsrechtbank Alkmaar bevestigt dat de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld in het creëren van een goede leefomgeving voor de beschermde pad op het nieuwe bedrijventerrein. In deze procedure waren voor de gemeente Alkmaar opbrengsten uit grondverkoop van 7,7 miljoen euro in het geding.

De gemeente Alkmaar vond dat de mogelijkheid van 5 hectare bebouwing in de ecologische zone 'Bedrijven in het groen' ten onrechte door het ministerie is geschrapt. Door het ministerie van LNV is nooit duidelijk gemaakt waarom het plan van het onafhankelijk onderzoeksbureau Waardenburg ter bescherming van de pad onvoldoende zou zijn. Bovendien zou Alkmaar door helemaal geen bebouwing toe te laten in de ecologische zone ¤ 7.750.000 aan inkomsten mislopen omdat er minder bedrijfsgrond kan worden verkocht.

De rechtbank heeft de gemeente Alkmaar nu in het gelijk gesteld. Duidelijk is dat de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld. Ook de rechtbank is van mening dat de eis voor extra maatregelen (helemaal geen bebouwing in de ecologische zone) onvoldoende is onderbouwd. De rechtbank is daarom van oordeel dat het ministerie zich opnieuw over het bezwaarschrift van Alkmaar moet buigen en tot een nieuw besluit moet komen.

Ontheffing

In de Boekelermeer komt de rugstreeppad voor, een beschermde diersoort. Om in dit gebied een bedrijventerrein aan te kunnen leggen, moest de gemeente een ontheffing aanvragen bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op grond van de artikel 75 van de Flora- en faunawet. Die ontheffing is op 16 oktober 2002 verleend.

In de ontheffing stonden echter voorwaarden voor het behoud van de leefomgeving van de rugstreeppad waar Alkmaar zich niet in kan vinden. De ecologische zone, de zone speciaal bedoeld voor de beschermde diersoorten die nu in de Boekelermeer leven, 22,5 hectare groot, zou volgens het ministerie helemaal niet mogen worden bebouwd, terwijl Alkmaar 5 hectare van dit terrein wil uitgeven als bedrijfsgrond. Alkmaar baseert zich hierin op een rapport van het onderzoeksbureau Waardenburg en het aanvullende advies van herpetoloog Zuiderwijk van de Universiteit van Amsterdam. De gemeente heeft daarom bezwaar gemaakt tegen de voorwaarden van het ministerie in de ontheffing. Het ministerie heeft dit bezwaar ongegrond verklaard, waarop Alkmaar bij de rechtbank beroep instelde.