D66

Er zijn meer maatregelen nodig om te voorkomen dat jonge kinderen met ernstige gedragsproblemen ten onrechte de gevangenis belanden. Volgens D66 doen de bewindslieden Donner (justitie) en Ross (volksgezondheid) te weinig om de problemen op korte termijn op te lossen. Kamerlid Ursie Lambrechts wil de wet op korte termijn aanpassen, opdat kinderen met ernstige gedragsproblemen in besloten afdelingen in de reguliere zorg geplaatst kunnen worden. Vandaag beslist de Kamer over het verzoek van D66; de Democraten krijgen in ieder geval steun van de PvdA.

Meer dan achthonderd jongeren met gedragsproblemen worden jaarlijks in een jeugdgevangenis geplaatst, terwijl ze geen strafbaar feit hebben gepleegd. In de jeugdzorg is geen plaats voor deze kinderen: hun problematiek is te zwaar voor reguliere opvang. Dat kan er toe leiden dat een meisje van dertien jaar met een ernstige hechtingsstoornis maandenlang zonder duidelijk behandelprogramma vast zit, achter hoge muren met prikkeldraad tussen jongeren die vast zitten wegens moord of beroving.

Voor Ursie Lambrechts is dat onacceptabel: We kunnen in een beschaafd, welvarend land niet zo met probleemkinderen omgaan. Staatssecretaris Ross van volksgezondheid en minister Donner van justitie hebben Lambrechts eerder dit jaar toegezegd op korte termijn met een noodplan te komen. Maar hoewel de regering werkt aan extra plaatsen in de reguliere zorg heeft zij nog geen wetswijziging in voorbereiding om de plaatsing van de probleemkinderen in besloten inrichtingen mogelijk te maken. Dat levert straks vertraging op, aldus Lambrechts.

Tijdens de hoorzitting die D66 en de PvdA in de Tweede Kamer over dit onderwerp organiseerden, bleek dat er een groot aantal besloten behandelplaatsen nodig zijn. Verder hebben de (pleeg-)ouders van kinderen in een crisisplaatsing nu niets te zeggen over de behandeling van hun kind. Lambrechts pleit voor inspraak: Dit zijn vaak de enige mensen die met hart en ziel vechten voor de belangen van het kind. Het is een verregaande vorm van betutteling dat zij op geen enkele wijze bij de behandeling betrokken worden, aldus Lambrechts. Tot slot wil Lambrechts duidelijkheid over de bekostiging van een psychologisch onderzoek en het ontwikkelen van een behandelplan voor deze jongeren. Nu kunnen onduidelijkheid en geruzie tussen instanties op dit punt er toe leiden dat er pas na vele maanden een test wordt gedaan of een plan wordt opgesteld.

16-6-2004 11:53