Gemeente Gouda


04.136 gouda praat over nut stadsregels

datum: 14 juni 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: J. Stout-van Rijn
telefoon: 0182 - 588393

gouda praat over nut Stadsregels

Wat hebben de Tien Gouden Stadsregels opgeleverd en wat zou er van moeten blijven? Rond deze vragen organiseert het project Stadsregels een Talkshow. Deze talkshow is de feestelijke én evaluerende afsluiting van het Stadsregelproject dat bijna twee jaar heeft gelopen.
Bij de afronding van het project Tien Gouden Stadsregels wordt de mening gevraagd van diverse gasten uit de Goudse politiek en samenleving, de journalistiek en onderwijs. Een aantal van hen is betrokken geweest bij het Stadsregelproject. De overige gasten zijn op een andere wijze betrokken bij de overdracht van waarden en normen in de Goudse samenleving. Daarnaast worden inwoners van Gouda opgeroepen hun mening tijdens de Talkshow te laten horen.

landelijke aandacht

Het project Tien Gouden Stadsregels heeft landelijk veel navolging gehad. Onder andere Enkhuizen, Amersfoort, Helmond en Putten hebben een dergelijk project opgezet. Tientallen malen is het projectteam benaderd door andere gemeenten voor informatie. Om deze reden is in het najaar van 2003 een StadsregelCongres georganiseerd, dat door gemeenten vanuit heel Nederland is bezocht.

stadsregelactiviteiten

Tussen de start in oktober 2002 en de afronding van het project is er veel gebeurd in Gouda. Tientallen Goudse organisaties hebben meegedacht over de vraag hoe Gouda veiliger, schoner en aangenamer zou kunnen worden. Inwoners en vertegenwoordigers van scholen, geloofsgemeenschappen, sportverenigingen en andere organisaties zijn bij elkaar gekomen en hebben activiteiten bedacht en uitgevoerd.

een kleine greep uit de Stadsregelactiviteiten:


* Ontwikkeling van de Babbelbank: deze bank is een Gouds symbool voor ontmoeting en gesprek en kan op afroep geplaatst worden bij stedelijke activiteiten;

* Organisatie van het StadsregelCongres;

* Gedichten- en verhalenwedstrijd in het basisonderwijs in het kader van de regel: Spreek Nederlands, dan verstaan we elkaar en Ouders voeden zelf hun kinderen op;

* Discussies, lessen en debatwedstrijden in het voortgezet onderwijs;

* Scholen die deelnamen aan de schoonmaak-estafette waarbij het schoolplein en de omliggende straten werden schoongemaakt;
* Posterwedstrijd tegen vandalisme op de basisscholen met expositie van inzendingen in bibliotheken;

* Initiatieven voor afspraken over leefbaarheid in de buurt (onder andere acties van ouders rondom scholen met gele en rode kaarten tegen verkeerd parkeren);

* Uitreiking van Stadsregelboeket voor inwoners van Gouda die zich inzetten voor en veilig, schoon en aangenaam Gouda.

effect Stadsregels

Het effect van het project is nog niet bekend. Een enquête gehouden vlak voor de start van het project (januari 2003) leerde dat het project Tien Gouden Stadsregels een groot draagvlak heeft in Gouda. 77% van de inwoners van Gouda geeft aan bekend te zijn met de regels en bij een overgroot deel (70%) van de bevolking spreken de Stadsregels aan. Slechts een kwart van de burgers wordt nauwelijks of in het geheel niet aangesproken. Over het beoogde effect zijn de ondervraagden minder positief. 10% verwacht een positief effect op de samenleving. 42% had geen idee of de Stadsregels effect zouden hebben en de rest verwachtte er niets van.

Het project Tien Gouden Stadsregels maakt in Gouda deel uit van een pakket van maatregelen in het kader van integraal veiligheidsbeleid. Daarom wordt onderzocht of het project een bijdrage levert aan de vermindering van de onveiligheid of het onveiligheidsgevoel. Begin 2005 wordt er opnieuw een enquête gehouden om de effecten van de Stadsregels te meten.

Gouden Stadsregels

In 2002 hebben 3.800 Gouwenaars de Tien Gouden Stadsregels gekozen. Dit bleek het startsein voor een stadsbrede discussie. Het initiatief van de gemeente krijgt steeds meer bijval van Goudse organisaties en inwoners van Gouda. Het project Tien Gouden Stadsregels wil bereiken dat inwoners van Gouda de tien regels kennen, elkaar durven aanspreken op de regels en dat steeds meer mensen actief betrokken zijn bij de uitvoering. Meer informatie over de Stadsregels vindt u op de website: www.goudenstadsregels.nl.


- einde bericht -