Gemeente Ede

nummer 134 / Ede, 15 juni 2004

Lunterse vrouwtje en dorpspomp blijven op het Nieuwe Erf

De Lunterse samenleving heeft positief gereageerd op het voorlopig ontwerp van het inrichtingsplan voor Lunteren centrum. Veel Lunteranen hebben tijdens de inspraakperiode van half maart tot half april 2004 kennis genomen van de voorlopige herinrichtingsplannen. Het college van burgemeester en wethouders wil naar aanleiding van de inspraakreacties het plan op een aantal onderdelen aanpassen. Belangrijkste wijzigingen zijn het behoud van het Lunterse vrouwtje en de dorpspomp op het Nieuwe Erf.

Uit de vele reacties is gebleken dat de inwoners van Lunteren veel waarde hechten aan het behoud van deze objecten op het Nieuwe Erf. Het college wil aan deze wens tegemoet komen door het Lunterse vrouwtje en de pomp een prominente plaats te geven op het Nieuwe Erf. Ook zal er een zitgelegenheid worden gemaakt bij de muziekkapel. Deze aanpassingen zullen de levendigheid van het gebied ten goede komen. Uit de inspraakreacties blijkt dat men zeer positief is over het idee om langs de groene brink van het Nieuwe Erf een verhoogde rand aan te brengen. Dit wordt als een verrijking van het centrumgebied gezien. Ook wordt er een hellingbaan aangelegd om het verhoogde plein toegankelijk te maken voor minder validen.
Over het plaatsen van zwerfkeien hebben de Lunteranen wel enige reserves. Uit de reacties bleek dat men vraagtekens had bij de passendheid van deze keien in het winkelgebied. Het gemeentebestuur is van mening dat de zwerfkeien een extra attractief punt kunnen vormen; ze kunnen zowel als zitplaats en als spelelement fungeren. Toch is het nog niet zeker of de zwerfkeien inderdaad geplaatst worden omdat de winkeliers hebben aangegeven meer parkeergelegenheid nodig te hebben voor de klanten.

Parkeren
Een aantal ondernemers vindt uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen aan het Nieuwe Erf gewenst omdat elders in de Dorpsstraat de zogenoemde 10-minuten parkeerplaatsen verdwijnen. Het gemeentebestuur is bereid serieus te kijken of aan de wens van de ondernemers tegemoet kan worden gekomen, maar wijst erop dat een toename van 3 of 4 parkeerplaatsen wel een forse aantasting van de kwaliteit van de openbare ruimte met zich meebrengt. Toch spreekt het college de bereidheid uit om eind dit jaar als het definitief inrichtingsplan wordt gepresenteerd met een concreet voorstel te komen.
Ook is er gevraagd om in de Dorpsstraat geen nieuwe lindebomen aan te planten, maar te kiezen voor een boom die minder hinder geeft. De gemeente is van mening dat de Europese linde een echte dorpse boomsoort is. In grote delen van de Dorpsstraat is deze boomsoort nog steeds aanwezig. Opengevallen plaatsen zullen daarom opnieuw worden opgevuld met Europese linden. Deze boomsoort is weliswaar gevoelig voor bladluis, maar het college vindt het belangrijker dat het straatbeeld van Lunteren met deze boomsoort wordt versterkt. Vanwege de samenhang tussen de verschillende delen in de Dorpsstraat is voor deze boom gekozen, Bovendien brengt bijna iedere boomsoort nadelen met zich mee.
Het eindverslag van de inspraak en de reactie van het college daarop ligt vanaf 21 juni ter inzage in het Westhoffhuis. Ook is het eindverslag te raadplegen via de website van de gemeente Ede onder het kopje Grote Projecten, Lunteren centrum.

Ontwerp-bestemmingsplan
Tegelijkertijd wordt ontwerp-bestemmingsplan Lunteren centrum ter visie gelegd in het Westhoffhuis en het gemeentehuis, gebouw De Doelen aan het Raadhuisplein in Ede. Van 22 maart tot en met 19 april hadden de Lunteranen gelegenheid om te reageren op het voorontwerp-bestemmingsplan. Deze reacties hebben tot kleine aanpassingen geleid, met name op het gebied van perceelaanpassingen van individuele eigenaren. In grote lijnen is het ontwerp-bestemmingsplan hetzelfde gebleven. Vanaf 17 juni heeft men vier weken de tijd om een zienswijze in te dienen bij de gemeenteraad.
---