De Unie


GH Graan-CAO & de door u gekozen pas op de plaats

15 juni 2004 - Op 14 mei jl. hebben wij u een ledenbrief gestuurd over de stand van zaken rondom de CAO-onderhandelingen. De werkgevers blijken niet bereid tot enige inkomens-verbetering en daarmee is er sprake van een eindbod! Uit uw reacties blijkt alom een afwijzing van dit eindbod. Maar tegelijkertijd kiest u in ruime meerderheid voor een pas op de plaats. Een voor ons begrijpelijk en te respecteren standpunt!

Momenteel signaleren wij dat er de nodige onrust groeit binnen de branche. Andere partijen beraden zich zelfs op actietrajecten. Daarbij wordt het pakket van eisen verder opgeschroefd. Ruggespraak met onze kaderleden maakt duidelijk dat De Unie zover (nog) niet wil gaan. Maar wat dan wel te doen?

Waar gaat het ook alweer over?
De CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen op het door werkgevers niet tegemoet willen komen aan de vraag om een kleine verbetering van uw inkomen. Bovendien willen zij naar een maximale vergoeding van 70% in het 2e ziektejaar. Het lijkt erop dat de overheid dit zelfs dwingend kan gaan opleggen? Aan de andere kant, voor het gat in de zogeheten compensatietabellen bestaat aan werkgeverszijde wel de bereidheid om een financiële oplossing te vinden. Dat laatste is positief! De vraag is of er op deze punten uiteindelijk toch een compromis gevonden kan gaan worden?

Geduld als wapen?
Natuurlijk is er ook alle reden om te kijken naar de ontwikkelingen in politiek Den Haag. De ene verslechtering volgt op de andere. Er worden verstrekkende spelletjes gespeeld door de grote kopstukken uit de politiek, het bedrijfsleven en de vakbeweging. Vele signalen duiden op een onrustig najaar waarin alle partijen hun definitieve standpunten zullen moeten gaan bepalen. De vraag is of de CAO-partijen binnen uw branche er verstandig aan doen om daar nu, zo kort voor de zomervakantie, een voorschot op te gaan nemen? Naar onze mening absoluut niet! Voor alle betrokken partijen lijkt geduld ons een beter wapen! Vooral ook om voor de eigen geschilpunten een oplossing te vinden.

Respect tonen en solidair zijn.
Maar wat te doen als de onrust groeit? Indien (de leden van) andere vakorganisaties kiezen voor actietrajecten, dan vragen wij u hun keuze bovenal te respecteren. Bij het geconfronteerd worden met acties, vragen wij u zich solidair op te stellen. Want los van de gekozen middelen blijft het doel van de vakbonden hetzelfde: het belang van u en uw collegas! Indien dit ergens leidt tot praktische problemen, dan vragen wij u om contact op te nemen met het dichtstbijzijnde regiokantoor van De Unie.

Blijft u wel reageren!
Hoewel het hier over uw arbeidsvoorwaarden gaat is het opvallend hoeveel van u niet reageren op onze oproepen! Ook nu weer is het van groot belang om te weten hoe al onze leden over de kwestie denken. Wij doen het uiteindelijk voor u!
Daarom opnieuw het dringende verzoek om allemaal van u te laten horen! Voor het grote belang een erg kleine moeite!

Reageren kan per post (De Unie, t.a.v. de heer Ed C.P. Lecomte, Antwoordnummer 2060, 4100 VB Culemborg) en per e-mail (groothandel@unie.nl). Daarbij vragen wij u wel duidelijk te vermelden dat uw reactie betrekking heeft op de CAO Graanbe- en verwerkenden Bedrijven 2004.

Wij blijven u ook informeren via deze website.

Ed C.P.Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

dinsdag, 15 juni 2004