Universiteit van Amsterdam

Traditionele Indiase medicijnen neutraliseren gif der modernisering


Promotie Medische antropologie


dinsdag 15 juni 11.00 uur

Maarten Bode deed onderzoek naar veranderingen in twee Indiase geneeswijzen, Ayurveda en Unani tibb. Hij toont aan dat beide geneeswijzen stevig verankerd zijn in de moderniteit en dat het overgrote deel van de natuurlijke preparaten gemaakt wordt in moderne fabrieken, en gekocht wordt zonder eerst een traditionele genezer te hebben geconsulteerd. Al in het begin van de twintigste eeuw ontstonden in India fabrieken voor de productie van inheemse medicijnen. Deze industrie is uitgegroeid tot een moderne bedrijfstak die zich kenmerkt door geavanceerde productie- en marketingtechnieken. Bij deze marketing wordt gebruikgemaakt van beelden en ideeën die verwijzen naar moderniteit en traditie. De producten worden aanbevolen ter behandeling van chronische ziekten zoals diabetes, reuma en astma. Er zijn ook medicijnen die dienen om de negatieve effecten van de moderne tijd weg te nemen, zoals stress, luchtvervuiling, de consumptie van fast food, alcohol en westerse medicijnen. De fabrikanten van Indiase medicijnen stellen dat de consumptie van hun preparaten mensen helpt om te slagen in het huidige competitieve bestaan. Volgens Bode dienen Indiase traditionele medicijnen om het gif der modernisering te neutraliseren. Zij zijn traditioneel en modern tegelijkertijd en weerspiegelen daarom de hedendaagse Indiase samenleving waarin heden en verleden hand in hand gaan.

M. Bode: Ayurvedic health and beauty products: Reworking India s medical traditions. Promotor is prof. dr. J.D.M. van der Geest.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.