FNV

FNV Vrouwenbond maakt bruisende 'nieuwe start'

'Grijze koppies heffen zichzelf op' kopte de Volkskrant vorig jaar. Toen de FNV de subsidiekraan dichtdraaide, had menigeen zijn of haar conclusie al getrokken: de Vrouwenbond ging ter ziele. Maar afgelopen vrijdag, 11 juni, bewees de bond het tegendeel. Aan het slot van de zeer succesvolle conferentie 'De keuzes van je levensloop' met een bomvolle zaal, toonde een nieuw bestuur, onder leiding van voorzitter Anya Wiersma (31) dat de FNV Vrouwenbond nog springlevend is en bruist van de ambities en nieuwe plannen.

Met de presentatie van het nieuwe - onbezoldigde - bestuur, bestaande uit twaalf vrouwen, een nieuwe folder en een nieuwe website (www.fnvvrouwenbond.nl) luidt de FNV Vrouwenbond een nieuwe periode in.

Succesvolle projecten
Voor het komende jaar staan er weer veel projecten op stapel, zo vertelde de kersverse voorzitter Anya Wiersma. Zo staat er o.a. een campagne gepland om vrouwen te wijzen op het belang van economische zelfstandigheid. Ook zal de bond van zich laten horen in het debat over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die rechten uit de AWBZ vervangt door de vrijblijvendheid van gemeentelijke zorg. Daarmee zet de bond de op acties en projecten gerichte koers van de afgelopen jaren voort. Zo zette de Vrouwenbond het afgelopen jaar de bijzonder succesvolle pensioenwebsite: www.vrouwenpensioen.nl op, werd er een goede intervisiemethode ontwikkeld voor vrouwen in de wao en staat er in verschillende plaatsten een Vrouwen Buurtmaatschap in de steigers. In zo'n maatschap kunnen moeders met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de eerste stappen zetten richting een opleiding en/of betaald werk. Verder is de bond hard bezig met een project om de positie te verbeteren van vrouwen wiens werk niet onder een cao valt, zoals gastouders, alphahulpen en thuiswerksters.

Levensloop en zorgverlof
De wisseling van het bestuur vond plaats voorafgaand aan een uitverkochte conferentie over levensloop. Dit actuele onderwerp laat eens te meer zien dat aandacht voor de positie en de belangen van vrouwen hard nodig blijft, want als mannen het onderling regelen, is daar nauwelijks oog voor.
Zo richten de 'levensloopregelingen' van FNV en kabinet zich vooral op prepensioen en vut, twee voorzieningen waar vrouwen nauwelijks gebruik van (kunnen) maken. De meeste vrouwen hebben hun verlofpotje immers voordien al opgemaakt voor hun zorgtaken óf ze moeten zo lang mogelijk doorwerken om nog een redelijk pensioen te hebben. De Vrouwenbond pleit er daarom voor om zorgverlof in een aparte wettelijke en deels collectief betaalde zorgverlofregeling onder te brengen. In deze regeling worden alle soorten van zorgverlof samengevoegd. Een basisrecht waarop een beroep kan worden gedaan voor verlof bij bijvoorbeeld zwangerschap, bevalling, ouderschap, adoptie en mantelzorg. Dit idee werd tijdens het slotdebat van de themadag met instemming begroet door de PvdA en Groen Links en zal de komende tijd dan ook zeker nog breder worden verspreid.

Voor meer informatie over de FNV Vrouwenbond, lopende projecten of de visie op bijvoorbeeld levensloop en zorgverlof, kunt u contact opnemen met Tineke van der Kraan (directeur FNV Vrouwenbond) tel.
020-5816394/398 of per mail: fnvvrouwenbond@vc.fnv.nl De nieuwe website is vanaf 21 juni in de lucht: www.fnvvrouwenbond.nl

14 jun 04 14:11