Gemeente IJsselstein


IJsselstein pakt fietsendiefstal aan
maandag, 14 juni 2004 - 10:41 CET

Gemeente en politie hebben de handen ineengeslagen om de stijgende fietsendiefstal een halt toe te roepen. U kunt zelf ook actie ondernemen om te voorkomen dat uw fiets wordt gestolen.

Een van de belangrijkste dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat uw fiets wordt gestolen, is het goed stallen en op slot zetten van uw fiets. Enkele tips ...

Fietsenstalling
De veiligste manier om uw fiets achter te laten is in een bewaakte fietsenstalling. In IJsselstein vindt u die op de Vingerhoekhof.

Fiets aan 'vaste wereld'
Uw fiets staat het veiligst op straat als de beide wielen worden vastgezet aan het frame. Keten de fiets met een goed slot aan de 'vaste wereld' zoals een fietsrek. Het is absoluut geen garantie tegen diefstal, maar het verkleint de kans op diefstal aanzienlijk.

Goede en slechte sloten
Stichting ART-keurmerk keurt sloten als ze nieuw op de markt komen. Dit keurmerk is een indicatie, maar geen garantie omdat er na een paar jaar dieven zijn die inmiddels precies weten hoe het betreffende slot opengemaakt kan worden.
Voorbeelden van redelijk betrouwbare sloten zijn: het discusslot, het beugelslot en het slot met een dubbel gehard stalen ketting en een palsluiting (let op: dit alles is wel afhankelijk van de kwaliteit!!). De Fietsersbond houdt regelmatig onderzoek en publiceert de resultaten op hun internetsite: www.fietsersbond.nl.

Twee verschillende sloten
Veel dieven zijn gespecialiseerd in één slottype of één merk. Zet een fiets dus altijd vast met twee verschillende sloten van verschllende merken, bijvoorbeeld een ringslot van merk A om het achterwiel en een goede ketting van merk B om voorwiel, frame en vaste wereld.

Meer informatie
Fiets registreren en graveren
Aangifte doen
Wat kan ik doen als ik getuige ben van fietsendiefstal? Koop geen gestolen fiets
Maak het dieven lastig!: meer tips voor het goed op slot zetten van uw fiets
Maak uw fiets opspoorbaar
Meer informatie op internet: www.fietsersbond.nl en www.fietsendiefstal.nl