---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoord inzake het onderbrengen van een extra F-16 squadron op de Vliegbasis Volkel

14-6-2004 17:00:00

In de bijlage bied ik u het antwoord aan op de vraag van de vaste commissie voor Defensie naar aanleiding van de brief van 28 april 2004 inzake de behoeftestelling voor het onderbrengen van een extra F-16 squadron op de Vliegbasis Volkel (29 200X, nr. 75).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Wat wordt bedoeld met 'voldoende geluidsruimte' die op Volkel beschikbaar is op grond waarvan een extra squadron daar kan worden ondergebracht? Is deze geluidsruimte voldoende om een extra squadron met dezelfde intensiteit vluchten te laten uitvoeren als tot nu toe gold voor de reeds op Volkel aanwezige squadrons? Met ´voldoende geluidsruimte´ wordt bedoeld dat de vastgestelde geluidszone van de vliegbasis Volkel volgens de Wet Milieubeheer voldoende ruimte biedt voor de uitvoering van alle huidige grondgebonden activiteiten en van de grondgebonden activiteiten van de F-16´s die als gevolg van de sluiting van de vliegbasis Twenthe op de vliegbasis Volkel zullen worden gestationeerd.

Met een aantal aanvullende maatregelen is de vastgelegde geluidsruimte voor vliegactiviteiten op de vliegbasis Volkel toereikend:

De uitvoering van vluchten in het verkeerscircuit van de vliegbasis Volkel wordt nauwkeurig bewaakt en gestuurd met behulp van een (geluidsmanagement) instrument dat TNO speciaal heeft ontwikkeld.

Door F-16´s vaker te laten bijtanken in de lucht kunnen langere missies worden gevlogen en kan het aantal starts en landingen op de vliegbasis Volkel worden beperkt.

Oefenvluchten van het 306 opleidingssquadron zullen zoveel mogelijk worden uitgevoerd in de verkeerscircuits van andere luchtmachtbases.

Als laatste maatregel zullen ruim 1900 trainingsvluchten van de operationele squadrons ongeveer 25% van het totaal - vanaf andere vliegbases in binnen- en buitenland worden uitgevoerd.

Nieuws Nieuwsberichten