Politie Limburg-Noord

Onderzoek brand Sevenum


Datum: 14-06-2004
Tijd bericht: 19:05
Plaats: Sevenum

(gezamenlijk mediabericht gemeente Sevenum en politie Limburg-Noord)

Tijdens de grote brand bij het pand 'versplein Passage' in Sevenum is geconstateerd dat er mogelijk asbest is vrijgekomen. Bij het laboratorium zijn er drie monsters aangeleverd. Maandagavond om 17.00 uur is heeft de gemeente het bericht ontvangen dat er op de locatie zelf en in de direct naastgelegen tuin inderdaad asbestdeeltjes neergekomen zijn. De bewoners van dit pand, de vertegenwoordigers van de eigenaren c.q. winkeliers zijn reeds geïnformeerd Het rampterrein is inmiddels afgezet met een lint waarop staat aangegeven dat er asbestgevaar is. De asbest heeft zich niet verder kunnen verspreiden omdat door het bluswerk de deeltjes zijn neergeslagen op het terrein zelf en de naastgelegen tuin.

Gezien de warme weersverwachting van dinsdag wordt het terrein natgehouden om stofoverlast voor de omgeving te beperken. De bewoners in de omgeving hebben maandagavond een informatiebrief ontvangen over de geconstateerde asbest op de locatie. Om de informatie over de asbest nogmaals bevestigd te krijgen zal er morgen op een aantal plekken, met name langs de weg die de rookontwikkeling heeft afgelegd, verder deskundig onderzoek verricht worden. Dit enkel vanuit de gedachte dat uiteraard elk risico vermeden moet worden daar waar het asbest betreft. Wij willen nogmaals stellen dat de brand geen direct schadelijke gevolgen heeft gehad voor de volksgezondheid. Op het moment dat wij de resultaten van het aanvullend onderzoek kennen, zullen wij de bewoners wederom informeren.

Politieonderzoek

De politie stelt nader onderzoek in om zo mogelijk de oorzaak van de brand te achterhalen. Dit gebeurt in eerste instantie via tactisch onderzoek om zoveel mogelijk een indicatie te krijgen van de plaats waar de brand is begonnen. Hierdoor kan er vervolgens gerichter technisch onderzoek plaatsvinden. Omdat er nog steeds sprake is van instortingsgevaar, zullen de restanten gecontroleerd gesloopt worden waarna deze op een veilige manier nader onderzocht kunnen worden. Omdat er ook asbest is aangetroffen zal er morgen een vervolgoverleg plaatsvinden over de aanpak. Het technisch onderzoek zal naar verwachting langere tijd in beslag nemen.

Ondernemers

Wethouder Dinghs heeft maandagmiddag een tweede gesprek gehad met de gedupeerde ondernemers. Tijdens het eerste gesprek op zondagmorgen zijn een aantal locaties naar voren gekomen voor tijdelijke vestiging van de 5 winkels. Deze locaties worden deze week bestudeerd. De gemeente doet er alles aan om de 5 ondernemers zo snel mogelijk te voorzien van een noodvestiging, waar ze gezamenlijk in terecht kunnen.