CDA

CDA
13-06-04
Ormel: Geen oordeel uitspreken over waarde van menselijk leven

Afgelopen week is in de Tweede Kamer gesproken met de staatssecretaris van Volksgezondheid over haar voorstel om niet voor alle vrouwen onder de 36 jaar standaard een prenatale screening uit te voeren. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel heeft tijdens dit debat aangegeven deze inzet van de staatssecretaris te steunen. 'We moeten de zwangerschap niet onnodig medicaliseren. Alle vrouwen boven de 36 jaar en vrouwen met een verhoogd risico krijgen de test sowieso aangeboden. Voor vrouwen onder de 36 geldt dat zij niet de risicogroep vormen, terwijl de test zelf niet zonder risico's is. We zullen moeten uitgaan van voorlichting aan ouders op maat die aansluit bij de individuele medische geschiedenis', aldus Ormel.

Daarnaast onderstreepte Ormel dat we moeten oppassen een oordeel uit te spreken over de waarde van gehandicapt leven. Ormel: 'Door deze screening op onder andere het syndroom van down standaard uit te voeren wordt er een oordeel uitgesproken over gehandicapt leven. Hierdoor kan de ridicule en onwenselijke situatie ontstaan waarin ouders zich moeten verantwoorden voor de keuze een kind te nemen ondanks een geconstateerde handicap. Voor ons staat voorop dat elke menselijk leven gelijkwaardig is en de overheid dient zich dan ook verre te houden van een dergelijk waardeoordeel'.

Verder deed Ormel het voorstel om op iedere verpakking van de pil verplicht het advies te vermelden dat als vrouwen stoppen met de pil met als doel zwanger te worden, zij het beste foliumzuur kunnen slikken. Ormel: 'Het slikken van foliumzuur vanaf een maand voor de zwangerschap kan namelijk in 95% van de gevallen een open ruggetje voorkomen'.