D66

D66-kamerlid Boris van der Ham stelt in Spits van 9 juni, dat de teelt van cannabis net als het gebruik en de verkoop in coffeeshops gelegaliseerd moet worden. Bovendien moet Nederland zich op Europees niveau sterk maken voor een liberaal drugsbeleid. Van der Ham: We moeten ons Nederlandse drugsbeleid verdedigen en zelfs uitbouwen in Europa. Ons beleid werkt, daar mogen we best een beetje trots op zijn.

Volgens Van der Ham hoeft de regering zich niets van de Europese kritiek op ons drugsbeleid aan te trekken. We moeten ons niet door politieke retoriek van de wijs laten brengen. In Parijs, aan de voeten van Jaques Chirac, verschijnen inmiddels de coffeeshops. Het is simpelweg de enige manier is om drugsgebruik te reguleren en de overlast in de hand te houden.

Nog voor het zomerreces van de Tweede Kamer zal D66 een motie indienen, die minister Donner van Justitie en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid oproept de teelt van cannabis net als het gebruik daarvan te legaliseren. Van der Ham: Het gedoogbeleid is niet meer dan een second-best optie. Als we de aanvoer en kweek van softdrugs legaliseren, dan kunnen we de overlast en criminaliteit veel verder terugdringen. Op dit moment is er grote overlast van illegale hennepkwekerijen in woonwijken. Dit leidt tot criminaliteit en tot gevaarlijke situaties door het illegaal aftappen van stroom.

Europees CDA-lijsttrekker Camiel Eurlings stelt voor softdrugsgebruik niet alleen in Nederland maar in heel Europa verder te criminaliseren. Volgens Van der Ham lost dat de problemen niet op. Het illegaal aftappen van stroom is nu ook al verboden, maar het gebeurt toch. Het CDA doet nu net alsof iets niet meer gebeurt zodra Europa het verbiedt. Maar met dat soort illusiepolitiek is niemand geholpen.

Van der Ham heeft nog andere redenen om voor legalisering te pleiten. De kwaliteit van de cannabis valt niet te controleren door het illegale karakter van de teelt. Toezicht op de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in de drugs is onmogelijk en ook de hoeveelheid THC, de werkzame stof van hash, valt niet te controleren. Daardoor wordt het gebruik van cannabis langzaamaan gevaarlijker. Ook hier is legalisering de oplossing.

Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, heeft al aangegeven graag te experimenteren met legale hennepplantages. Medicinale wiet wordt nu al legaal verbouwd. De gemeenten wachten echter op toestemming van minister Donner voordat zij met de experimenten kunnen beginnen. Van der Ham roept de CDA-minister op hier nog voor de zomer duidelijkheid extra ruimte te bieden.

11-6-2004 13:54