FNV

ILO tikt Nederland op vingers over kosten zwangerschap

De ILO, Internationale Arbeidsorganisatie te Genève, vindt dat de Nederlandse regering nalatig is bij de implementatie van Verdrag 103 inzake moederschapsbescherming. Dit verdrag schrijft voor dat de medische kosten in verband met zwangerschap en bevalling voor alle werkneemsters gedekt moeten worden, zonder eigen bijdragen of eigen risico via de sociale zekerheid of een andere publieke regeling. Dat is in Nederland slechts het geval voor werkneemsters die onder het ziekenfonds vallen. Dus niet voor ambtenaren, onderwijzend personeel en werkneemsters met een inkomen boven de ziekenfondsgrens.

Nederland heeft Verdrag 103 inzake moederschapsbescherming in 1981 geratificeerd. Vanaf die datum is er om de paar jaar discussie over de strijdigheid van de Nederlandse regelgeving met dit Verdrag. Het toezichthoudend orgaan van de ILO, de Commissie van Deskundigen, heeft in gaandeweg steeds scherpere wordende bewoordingen kritiek geuit, mede op aandrang van de FNV. Zo ook in het rapport dat dezer dagen op de 92ste Internationale Arbeidsconferentie (1 17 juni 2004) in Genève besproken werd.

De tripartiete Commissie voor Toepassing van Verdragen en Aanbevelingen vond de nalatigheid ernstig genoeg om de op voorstel van de werknemersgeleding te bespreken . Luc Cortebeecke, voorzitter van de Belgische Algemene Christelijke Vakcentrale, voerde het woord. Het magere verweer van Nederlands vertegenwoordiger we zijn het niet eens met de Experts, het gaat om een kleine groep goed verdienende vrouwen vermocht geen indruk te maken op de Commissie. Deze Commissie, waarin de regeringsvertegenwoordigers een even zware stem hebben als werkgevers en werknemers samen, kwam snel tot een conclusie: Nederland moet zich houden aan de ILO verdragen die zij ratificeert en kan er geen eigen interpretatie op nahouden. Uitdrukkelijk luidt de opdracht aan de regering om zich, voordat nieuwe wetgeving wordt ingediend bij het parlement, te verstaan met het bureau van de ILO om na te gaan of de voornemens wel sporen met de internationale kaders.

De instructie aan de regeringsdelegatie naar de ILO van 2 juni 04 (kamerstuk 29427 nr. 2) luidde om: in gevallen waarin getracht wordt de grondslagen van de ILO op het gebied van het toezichthoudende systeem te ondergraven, duidelijk stelling te nemen ten gunste van behoud van het systeem van arbeidsnormen en het daarmee samenhangende toezichtsmechanisme. Noblesse oblige: Nederland moet nu echt de volle vergoeding van alle medische kosten in verband met zwangerschap voor alle werkneemster garanderen.

Op bij andere internationale toezichthoudende organen heeft de FNV de wijze waarop Nederland omgaat met zwangere werkende vrouwen aangekaart.

Nadere informatie bij FNV-medewerkers
Tom Etty in Genève 06-22510444
Leontine Bijleveld in Nederland: 020-5616506 en 06 - 10948186