CDA

CDA
10-06-04
Koopmans: CDA wil haalbaar en betaalbaar mestbeleid voor boeren

Het CDA wil een haalbaar en betaalbaar mestbeleid voor boeren, zo bleek woensdag 9 juni jl. tijdens een debat met minister Veerman (LNV) en staatssecretaris Van Geel (VROM) over het toekomstig mestbeleid vanaf 2006.

Het CDA heeft daartoe een aantal verbeteringen ten aanzien van het kabinetsvoorstel gepresenteerd.

Om de stikstofnormen voor de akker- en tuinbouw vast te stellen, zullen de bemestingsadviezen leidend zijn, zodat er geen teelten gaan verdwijnen en er op landbouwkundig bemest kan worden, aldus Ger Koopmans. Om normen voor de toekomst vast te stellen, zullen niet alleen wetenschappers, maar ook boeren die werken aan praktijkcijfers e.d. betrokken worden.

Koopmans: De bewindslieden zullen zich inspannen om in Brussel ervoor te zorgen dat de fosfaatnormen tot en met 2007 worden vastgesteld in de wet in plaats van tot en met 2008. Dit, omdat er dan een nieuw actieprogramma in Brussel moet worden neergelegd met nieuwe afwegingsmogelijkheden. Bovendien worden fosfaatnormen niet ingevoerd op grond van de nitraatrichtlijn, maar vooruitlopend op de invoering van de Kaderrichtlijnwater. En voor die Kaderrichtlijn zijn overgangstermijnen e.d. nog heel wel denkbaar, ook als het gaat om de hoogte van de normstelling. De bewindslieden hebben echter op dit punt laten weten het niet te hanteren als breekpunt in de totale onderhandelingen.

Ondernemerschap zal worden beloond. Boeren die kunnen aantonen dat ze onder de vastgestelde excretie kunnen blijven (b.v. door goed management en een laag ureum) krijgen meer ruimte zodat er relatief meer koeien per hectare kunnen worden gehouden. Bedrijfsontwikkeling wordt gestimuleerd. Een boer met bijvoorbeeld 100 dierrechten die voor 120 dieren de mest kan verwerken, hoeft maar 10 nieuwe dierrechten te kopen en kan 10 rechten benutten zonder aanschaf van nieuwe rechten. Boer-Boer-transport zal worden verruimd. Dit heeft de minister toegezegd. De CDA-fractie vindt dat door een goede, transparante en handhaafbare uitwerking deze verruiming nog uitgebreid moet kunnen worden.

Tenslotte heeft de CDA-fractie bij het debat over de intensieve veehouderij gevraagd om een plan van aanpak met betrekking tot het reduceren van kosten in de agrarische sector (bijvoorbeeld m.b.t. slachtkosten en keuringstarieven) voor de begrotingsbehandeling in het najaar, aldus Ger Koopmans.

De CDA-fractie heeft ook scherpe kritiek geuit op het RIVM. De directeur van dit instituut, de heer Van Egmond, zei vorige maand bij de presentatie van de milieubalans dat de veestapel 10 procent moet verminderen, wil Nederland kunnen voldoen aan Europese richtlijnen. Deze politiek gekleurde uitspraken passen een instituut als het RIVM absoluut niet, vindt de fractie, en ondermijnen het draagvlak voor nieuw beleid.