---

foto: Inspectie van de Albanese erewacht (Klaas Meijer)

Bezoek minister Kamp aan Albanië en Griekenland

10-6-2004 11:33:00

Minister van Defensie Henk Kamp heeft op 8 en 9 juni een bezoek gebracht aan Albanië en Griekenland. Dit bezoek stond in het teken van het naderend Europees voorzitterschap.

In Albanië voerde Kamp overleg met zijn collega Pandeili Majko. Hierbij werd onder meer gesproken over de modernisering van het Albanese leger, de grenscontrole en de samenwerking op het gebied van materieel. Kamp zei onder de indruk te zijn van de Albanese visie op de toekomst en complimenteerde zijn collega met de voortvarendheid waarmee deze de Albanese strijdkrachten reorganiseert. Majko gaf aan dat Albanië ook aan de toekomstige EU-missie in Bosnië wil deelnemen. Op dit moment zijn al Albanese militairen uitgezonden naar Bosnië, Afghanistan en Irak. Met de minister van openbare orde Igli Toska sprak Kamp over de grenscontrole, de drugssmokkel en de aanpak van corruptie. Kamp had tevens een onderhoud met premier Fatos Nano, waarbij hij zich liet informeren over de huidige situatie in Albanië. In Tirana bracht hij ook een bezoek aan het militair hospitaal. Dit wordt onder meer ondersteund vanuit het Nederlandse Medisch Geneeskundig Bedrijf. Vorig jaar nog ontving de Albanese krijgsmacht van minister Kamp twaalf militaire ambulances.

In Griekenland ging Kamp langs bij de marinebasis Salaminas. Hierbij bezichtigde hij onder meer het modernste fregat van de Griekse marine, de HS Salamis. Tussen de Nederlandse en Griekse marine bestaan nauwe banden, mede vanwege de overname door de Grieken van een groot aantal Nederlandse fregatten. In Athene legde Kamp tevens een krans bij het graf van de onbekende soldaat. Met de Griekse minister van defensie Spilios Spiliotopoulos besprak hij het aanstaande Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Kamp lichtte de belangrijkste onderwerpen toe waarvoor hij zich tijdens het voorzitterschap wil inzetten. Deze zijn: de overname van de SFOR-operatie in Bosnië door de EU, de formering van battle groups, de oprichting van het Agentschap en de verdere uitwerking van de "European Headline Goal". Spiliotopoulos liet weten dat ook Griekenland zal deelnemen aan de EU-missie in Bosnië en zei een succesvol Nederlands voorzitterschap te verwachten.(fotos: Klaas Meijer) Foto: Inspectie van de Griekse erewacht (Klaas Meijer) Foto: De krans van Nederland bij het graf van de onbekende soldaat (Klaas Meijer)