Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 10 juni 2004

`Gemeente beverwijk biedt uittreksels GBA online aan'

GEMEENTEWEB-APPLICATIE VIP TOTAAL SUCCESVOL GEÏNTRODUCEERD

Geen wachtrijen meer voor de balie in Beverwijk, dat is het streven. De gemeente Beverwijk biedt vanaf nu haar uittreksels uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) online via de website aan. Beverwijk maakt hiervoor gebruik van het zeer vernieuwende Web Intake Systeem `VIP Totaal' van GemeenteWeb. Vanaf nu kunnen alle inwoners van Beverwijk een uittreksel via het Internet bestellen en betalen en ontvangen ze het uittreksel op het huisadres. Na de zomervakantie start een proef met het zogenaamde `Websigning' dan kan het uittreksel ook per e-mail ontvangen worden. Daarmee is Beverwijk de eerste gemeente die op een dergelijke manier gaat werken. Op korte termijn zal de gemeente meerdere producten op deze manier gaan aanbieden.

VIP Totaal is ontwikkeld door GemeenteWeb. Het systeem maakt het mogelijk de back- en frontoffice van de gemeente aan elkaar te koppelen. Gemeenten kunnen zo alle producten en diensten via het Internet ontsluiten. Inwoners kunnen via het systeem de status van hun aanvragen volgen via het Internet. Bestellen en betalen op het moment dat het de inwoner uitkomt. Men hoeft zich niet meer te voegen naar de openingstijden van het Gemeentehuis. Wachtrijen bij de gemeentelijke balie behoren hiermee binnenkort tot het verleden. GemeenteWeb loopt met deze Webapplicatie voorop in de markt.

Uniek Concept
Uniek aan het VIP Totaal pakket van GemeenteWeb is dat het geheel gebaseerd is op de bestaande productencatalogi bij gemeenten. Gemeenten hoeven hierdoor geen nieuwe catalogus op te zetten maar kunnen de bestaande catalogus uitbreiden. In de nieuwe catalogus wordt het mogelijk om bij ieder gewenst product een totale workflow aan te leggen waarmee de producten van stap tot stap kunnen worden gevolgd. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoeveel en welke producten zij op deze manier via het Internet willen ontsluiten. Zo bepaalt de gemeente zelf de snelheid van de migratie. Met VIP Totaal wordt direct de koppeling tussen de front- en backoffice geregeld. Wanneer een inwoner een product bestelt, wordt dit direct in de workflow opgenomen waarmee de gemeente haar werkproces in gang kan zetten.

Samenwerking Externe partijen
De nieuwe catalogus is `webbased'. Dit betekent dat alle handelingen vanuit het Internet kunnen worden gestuurd en gevolgd. Groot voordeel hiervan is dat gemeenten ook direct externe partijen in de workflow kunnen meenemen. Wanneer er een akkoord van een externe partner noodzakelijk is kan deze partij op het systeem inloggen en direct gegevens muteren. Dit leidt tot een toename van de efficiëntie en snelheid van het leveren van het aangevraagde product.

Gratis workflow
In VIP Totaal biedt GemeenteWeb al verschillende producten aan met een kant en klare workflow. Iedere gemeente die gebruik maakt van VIP Totaal krijgt deze workflows gratis ter beschikking. Dit betekent dat zij snel met verschillende producten online kunnen gaan zonder dat dit veel inspanning vergt van de organisatie. Wanneer een gemeente een nieuwe workflow implementeert wordt deze automatisch ter beschikking gesteld aan alle deelnemende gemeenten. Zo kan het aantal te ontsluiten producten ook snel toenemen. Op dit moment kunnen onder meer de volgende producten en/of diensten worden aangeboden:

· Aanvraag uittreksels GBA

· Doorgeven verhuizingen

· Melden klacht

· Melding evenement

· Bestellen invalidenparkeerkaart

· Huren sportaccommodatie

· Aangifte hondenbelasting

· Aanvraag kapvergunning

· Aanvraag Huwelijk

Er wordt steeds gewerkt aan het uitbreiden van het aantal producten. Uiteindelijk zullen alle producten en diensten binnen VIP totaal van een standaard workflow voorzien zijn.

NAV en Websigning
Voor de verificatie van de persoonsgegevens gaat GemeenteWeb werken met de zogenaamde Nieuwe Authenticatie Voorziening. De voorziening wordt ontwikkeld door de zogenaamde `Manifestgroep', waaraan de volgende instanties deelnemen: De Sociale Verzekeringsbank (SVB)
Het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) De Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI)
De Informatie Beheer Groep (IBG)
Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ)
De Belastingdienst
GemeenteWeb gaat in samenwerking met Gemnet pilots voor deze voorziening aan.

Daarnaast wordt er een nieuw element aan toegevoegd. Samen met Gemnet zal GemeenteWeb ook als eerste aan de slag gaan met een pilot op het gebied van Websigning. Dit houdt in dat gemeenten documenten kunnen voorzien van een soort `watermerk' waarmee de echtheid van het document wordt aangetoond. Zo is het ook mogelijk om officiële documenten, zoals uittreksels, via het Internet te gaan versturen.

Besparingen
Het gebruik van VIP Totaal kan leiden tot forse besparingen bij de gemeente. In een tijd van forse bezuinigingen geen overbodige luxe. Wanneer inwoners hun zaken online kunnen doen met de gemeente neemt automatisch de druk op verschillende afdelingen en bij de balie af. Daarnaast is het een zeer efficiënte manier van werken. Via het systeem kan precies worden gemonitord hoeveel aanvragen er binnenkomen en of deze op tijd worden afgehandeld en zo niet, waar het probleem ligt. Dit betekent een enorme tijdwinst in het verzamelen van managementinformatie. In principe betaalt VIP Totaal zich in zeer korte tijd terug.

Delen in succes
GemeenteWeb heeft er voor gekozen om bij het aanbieden van VIP Totaal te kiezen voor een model waarbij de drempel om mee te doen voor gemeenten zo laag mogelijk is. "We bieden VIP Totaal aan tegen een zeer lage aanschafprijs," aldus John Heins (directeur GemeenteWeb). "Hierdoor kunnen veel gemeenten gebruikmaken van het systeem en er vertrouwd mee raken. Wij zullen gemeenten zoveel mogelijk, ook communicatief, ondersteunen om de digitale balie goed onder de aandacht te brengen. Op die manier profiteren alle partijen van een succesvolle introductie van VIP Totaal."

Over GemeenteWeb
GemeenteWeb is ontstaan als een landelijk platform dat zich inzet voor gemeenten op het Internet. Het heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen van een duidelijke visie op het gebruik van Internet en Intranet bij gemeenten en andere (semi) overheidsorganisaties. De organisatie richt zich op het gebied Internet / organisatie / communicatie en begeleidt vele organisaties op dit gebied. Inmiddels heeft GemeenteWeb zich ontwikkeld tot een full-service Internetorganisatie voor gemeenten en biedt het zowel consultancydiensten, webapplicaties als diverse trainingen. Daarnaast doet GemeenteWeb continue onderzoek naar het gebruik van Internet door gemeenten.