Erasmus


09-06-04: Simulator voorspelt levensloop na vervanging aortaklep

Rotterdam, 9 juni 2004 - Bij patiënten bij wie de aortaklep vanwege ziekte vervangen moet worden, hebben artsen de keuze uit verschillende soorten protheses. Mechanische kleppen en kleppen gemaakt van dierlijk materiaal worden het meeste gebruikt. Er bestaan geen strikte criteria voor de keuze, maar een zogenaamde 'levensloopsimulator' kan helpen bij die keuze. Dit blijkt uit onderzoek door John Puvimanasinghe, die vandaag op woensdag 9 juni promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Doel van het onderzoek was de ontwikkeling van een objectieve methode om de keuze voor een aortaklep te ondersteunen. Puvimanasinghe gebruikte daarbij de methode van microsimulatie: een computerprogramma, waarin klinische ervaring van verschillende centra met mechanische en bioprotheses is ingevoerd, kan de levensloop van patiënten na vervanging van de aortaklep simuleren.

Hieruit blijkt bijvoorbeeld, dat patiënten van 60 jaar en ouder een gemiddeld meer baat hebben bij een dierlijke klep, terwijl jongere patiënten meer baat hebben bij een mechanische klep. Patiënten bij wie de aortaklep vervangen is, hebben evenwel een sterk gereduceerde levensverwachting ten opzichte van leeftijdsgenoten. Deze reductie kan slechts voor een klein deel worden verklaard door complicaties van de klepprothese.

De levensloopsimulator is zowel klinisch als wetenschappelijk toepasbaar. In de praktijk kan het een objectief hulpmiddel zijn om arts en patiënt de meest geschikte klepprothese te laten kiezen. Wetenschappelijk gezien biedt de simulator verbetering van inzicht in de factoren die een rol spelen bij de prognoses voor individuele patiënten na aortaklepvervanging, hetgeen met de huidige statistische standaardmethoden minder goed mogelijk is.

Promotie: John Puvimanasinghe

Titel proefschrift: Prognosis after aortic valve replacement with mechanical valves and bioprostheses: Use of meta-analysis and microsimulation

Promotoren: Prof. A.J.J.C. Bogers & Prof. J.D.F. Habbema

Datum: 9 juni 2004, 15.45-16.45 uur
Erasmus MC Rotterdam, collegezaal 7