Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 9 juni 2004

Wilhelmus-zanger Ernst Daniël Smid blij met cd-single

EK-single 'Portugal' groot succes

HIPPOLYTUSHOEF - Ernst Daniël Smid, de zanger van het Nederlandse en het Ierse volkslied bij de laatste oefenwedstrijd van Nederland voor het EK Voetbal, is enthousiast over het idee achter de cd-single 'Portugal' van Rene Lamers. Ten overstaan van de pers ontving hij de speciale EK-single uit handen van artiest Rene Lamers (te zien op www.ek-warmup.nl).

Voorafgaande aan de wedstrijd kreeg Rene Lamers niet alleen de Oranjesupporters, maar ook de supporters van Ierland met de voeten van de grond. De artiest - in het dagelijks leven winkelier in het Noord-Hollandse Hippolytushoef - wil deze week alle optredens en publiciteit aangrijpen om te voorkomen dat het bij de negatieve uitzwaai blijft die Nederland zichzelf afgelopen zaterdag in de Arena gaf na de 0-1-nederlaag tegen Ierland. "Natuurlijk is het vervelend dat we hebben verloren; ik had ook graag gezien dat we met een 4-0-overwinning op Ierland zouden toeleven naar Nederland-Duitsland. Maar juist nu moeten we pal achter Nederland staan en Oranje alle succes van de wereld wensen."

'Portugal' heeft geen grote platenmaatschappij of groot geld achter zich staan. De lokale platenmaatschappij Venonza Records wist met een eigen positieve visie op het voetbal een lowbudget-productie af te leveren in samenwerking met distributeur Maura Music, promotor Entertainmind en Digital-Dream. De videoclip is samen met voetbalvereniging 'Succes' uit Hippolytushoef opgenomen, die 'Portugal' gebruikt om de Jeugdopleiding op te warmen.

Vorige week schalde het refrein "Hey! We gaan naar Portugal, het EK we zijn erbij. Jong talenten en oud bloed, bundel kracht verzamel moed!" uit de speakers van het Philips Stadion tijdens de rust van de wedstrijd Nederland-België. Door lokale verkoop heeft 'Portugal' een notering gekregen in de PepsiChart, waardoor de cd-single extra veel aandacht krijgt. De grote radiozenders willen er echter niet aan, constateert Lamers: "Het is heel moeilijk om daar door te dringen met een product waar geen groot geld achter zit. Gelukkig weerhoudt dat ons er niet van om zoveel mogelijk mensen op te warmen met 'Portugal'. Ik ben blij dat we al zo ver zijn gekomen." De single kost ¤ 4,99 en is verkrijgbaar bij de Free Record Shop.

Tekstschrijver Roon Staal, bekend van de rockopera 'Tommy', liet zich naar eigen zeggen leiden door oprechtheid, realiteit en enthousiasme. "Geen overspannen verwachtingen, een terugblik op de play-offs tegen Schotland, een blik op de komende wedstrijden in de poule, het Wilhelmus, en vooral het genieten van de EK-deelname alleen al, zijn allemaal elementen van het lied dat grotendeels is gecomponeerd door mijn broer Roelf Staal", aldus Roon. "En heel misschien na 16 jaar, worden wij weer kampioen" is de zin waarmee de tekstschrijver het lied afsluit.

De opbrengsten van de optredens van Rene Lamers gaan grotendeels naar goede doelen, zoals Warchild en vaarvakanties voor gehandicapten.

­­­­­Noot voor de redactie (