FNV

voorjaarsoverleg

Europese dienstenrichtlijn leidt tot wantoestanden

De Europese richtlijn voor het vrije verkeer van diensten leidt tot wantoestanden en ondergraaft een beschaafde regeling voor vrij verkeer van werknemers. Dat zegt FNV-beleidsmedewerker Simon van de Pol over de nieuwe richtlijn die Europees commissaris Frits Bolkestein onlangs bekendmaakte.

Bolkestein wil dat bij export van diensten de regels en arbeidsvoorwaarden gelden van het land van oorsprong, in plaats van het werkland.

Simon van de Pol: "Dat betekent dat een aannemer uit Polen hier een huis kan neerzetten - een dienst - met behulp van Poolse bouwvakkers die daarvoor een Pools loon betaald krijgen. Dat kan wel 40, 50 procent lager zijn dan het normale loon dat daarvoor in Nederland betaald wordt."

"Zo ondergraaf je een fatsoenlijke regeling, waarbij werknemers uit bijvoorbeeld Polen hier ook onder de normale Nederlandse CAO vallen."

De FNV wil daarom dat ook bij diensten het werklandbeginsel gaat gelden. De vakcentrale is voorstander van vrij verkeer van werknemers, maar wil voorkomen dat onze arbeidsmarkt ernstig wordt verstoord door buitenlanders die in ons land onder de prijs komen werken. Simon van de Pol uitte zijn zorg tijdens een debat vanwege de Europese verkiezingen van 10 juni.

Stemtest

Van de eigen stemtest van de FNV, met vooral sociaal-economische Europese onderwerpen, hebben intussen ruim 1000 mensen gebruik gemaakt. Ze zijn overwegend man en hoger opgeleid (63 procent).

De partijen die het vaakst uit de bus rollen zijn (in deze volgorde) PvdA, GroenLinks en D66. Ter vergelijking: bij de Tweede Kamerverkiezingen werd vorig jaar de FNV-stemtest gedaan door 75.000 zoekende kiezers.

9 juni 2004