VU ziekenhuis

Diabetesspreekuur voor zwangeren

Een keizersnede, aangeboren afwijkingen, kindje aan het infuus: de gevolgen van diabetes (suikerziekte) tijdens een zwangerschap kunnen groot zijn. Aanleiding voor de polikliniek verloskunde van het VU medisch centrum om te starten met een diabetesspreekuur.

Deze gestructureerde aanpak van diabetes en zwangerschap is zorgvernieuwend in Nederland. De diabetesverpleegkundige speelt een centrale rol in het gehele proces. Het op 1 april jl. gestarte spreekuur levert de patiënt flink wat voordelen op. Al is het alleen maar omdat de afspraken met de gynaecoloog, diabetesverpleegkundige, diëtiste en de internist allemaal binnen één uur plaatsvinden. Bovendien kunnen door vroeg bijsturen, complicaties voorkomen worden. Het juist instellen van de diabetesregulatie bij de zwangere vrouw is essentieel. Gebeurt dat niet, dan bestaat de kans dat het kindje veel te zwaar wordt. Dat kan grote problemen opleveren bij de geboorte. Gemiddeld worden acht tot veertien vrouwen per spreekuur gezien.

Naast het diabetesspreekuur dat eens per week gehouden wordt, is de polikliniek al langere tijd bezig met een preconceptioneel spreekuur. Op dit spreekuur ziet de gynaecoloog vrouwen die al diabetes hebben en zwanger willen worden.

Bovenop de wens om de patiëntenzorg te verbeteren komt de behoefte aan onderzoek op het specifieke gebied diabetes en zwangerschap. Daarom is gestart met sensormetingen bij zwangere vrouwen met suikerziekte. Met deze diagnostische techniek is het mogelijk de schommelingen van glucose bij zwangeren nauwkeurig te volgen. Doel is het krijgen van informatie waarmee de glucose-instelling van de vrouwen verder kan verbeteren en de kans op complicaties verlaagd kan worden.

Naast het preconceptioneel spreekuur en het diabetesspreekuur is op 1 april ook een start gemaakt met het spreekuur (preventie) vroeggeboorte. Tijdens dit spreekuur ziet de gynaecoloog vrouwen die eerder te maken hebben gehad met een spontane vroeggeboorte. In de toekomst zal ook een hypertensiespreekuur voor vrouwen met een te hoge bloeddruk in een eerdere zwangerschap opgezet worden.

Verwijzing naar één van de spreekuren verloopt via de huisarts of gynaecoloog. Rechtstreeks aanmelden bij de polikliniek is niet mogelijk.