SECURICOR

Juninummer Sensor: veiligheid op scholen

Rector Van Miltenburg in Sensor: 'Tegen waanzin kun je je niet wapenen'

'Als ik een vesting van onze school maak en iemand schiet van buitenaf met een mitrailleur op de ramen, heb ik veel slachtoffers. Tegen waanzin kun je je niet wapenen', aldus Gerard van Miltenburg, rector van het Terra College, waar in januari de conrector slachtoffer werd van een schietincident. In het juninummer van Sensor, het relatiemagazine van beveiligingsbedrijf Securicor, is Van Miltenburg in gesprek met Nihat Eski, Tweede Kamerlid voor het CDA, over veiligheid op scholen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen onderwijs krijgen in een veilige omgeving?

Scholen hebben een belangrijke rol in het bieden van een veilige leeromgeving, maar hun verantwoordelijkheid kent grenzen, zo blijkt uit het tweegesprek. Eski: 'Een school is een onderwijsinstituut en het klimaat moet pedagogisch stimulerend zijn. Maar aan de andere kant moeten ouders, leerlingen en docenten het gevoel hebben dat de school veilig is. Elke school zal voor zichzelf die afweging moeten maken en de benodigde maatregelen nemen om onveiligheid te minimaliseren.' Beide sprekers zijn het er over eens dat vooral winst te behalen is uit vroegtijdige signalering van problemen en verbetering van de ketenhulpverlening. Eski: 'We moeten scholen ontlasten van de verplichting om maar in het oneindige voor elke problematische leerling verantwoordelijk te zijn.'

Verder in Sensor
In Securicor Sensor van juni 2004 zijn verder onder andere artikelen opgenomen over de nieuwe trend van inkopen: het totale facility management. Bedrijven die beveiliging uitbesteden zoeken een leverancier die meedenkt over innovatie. Topondernemingen zoals Philips en Sanoma Uitgevers BV vertellen over innovatief beveiligen en hun verwachtingen van een moderne dienstverlener op het gebied van beveiliging.