VNG

Commissie Autonomie:handvest bestuurlijke verhoudingen noodzakelijk

Persbericht

Commissie Autonomie: Handvest voor bestuurlijke verhoudingen noodzakelijk

De onafhankelijke Commissie Autonomie, heeft vandaag haar rapport 'Brief van de gemeente aan het Rijk, over de bestuurlijke verhoudingen tussen het Rijk en de gemeente' aangeboden aan dhr. W.J. Deetman, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De commissie stond onder voorzitterschap van drs. H.B. Eenhoorn en werd begeleid door prof. dr. F. Fleurke. De VNG bespreekt het rapport van de commissie tijdens de Algemene Ledenvergadering die op 9 juni in Zaanstad wordt gehouden.

De commissie vindt dat van Rijkszijde een verslonzing van de bestuurlijke verhoudingen dreigt, als de partijen elkaar niet goed bij de les houden. De punten van zorg zijn gelegen in de hoge mate van prestatiesturing door het Rijk, de beperkte financiële ruimte voor gemeenten en de gebrekkige transparantie van gemeenten. De commissie is van mening dat er geen sprake is van een tendens tot centralisatie. Gemeenten voldoen aan de norm dat ze frequent autonome beslissingen nemen over vraagstukken die een bepaalde beleidsintegratie op lokaal niveau vereisen.

Kern van de voorstellen van de Commissie Autonomie is de ontwikkeling van een Handvest voor de bestuurlijke verhoudingen. De commissie concludeert dat op dit moment enige waarborg voor de positie van gemeenten in het bestuurlijk stelsel ontbreekt en dat dit ten koste gaat van de interbestuurlijke verhoudingen. Uiteindelijk blijkt dit funest voor het onderlinge vertrouwen tussen het Rijk en de gemeenten. Een Handvest kan de opmaat vormen voor een meer volwassen verhouding tussen gemeenten en Rijk.

Het gewenste effect van het Handvest kan alleen worden bereikt indien het stevig wordt verankerd. Er is behoefte aan een nieuw instrument met afspraken die voor alle partijen onontkoombaar zijn. Een wettelijke grondslag voor het Handvest acht de commissie daarom een noodzakelijkheid.

Het Handvest wordt bewaakt door een Comité voor de bestuurlijke verhoudingen, bestaande uit een vertegenwoordiger van het Rijk, een vertegenwoordiger van gemeenten en drie onafhankelijke deskundigen.

De Commissie Autonomie is van mening dat het Handvest inclusief de instelling van een Comité voor bestuurlijke verhoudingen, een meer open en vruchtbare verhouding tussen de bestuurslagen zal bewerkstelligen. Dit is van groot belang voor alle betrokkenen in het openbaar bestuur, maar in het bijzonder ook voor de burger, waar het uiteindelijk om gaat. De burger is het meest gebaat bij een overheid, waarin de onderlinge verhoudingen zo zijn geborgd dat ruimte wordt geboden aan gemeenten voor maximale prestaties.

Het rapport van de commissie en de aanbiedingsbrief kunt u vinden op www.vng.nl.
Den Haag, 4 juni 2004