Gemeente Gouda


datum: 7 juni 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182 - 58 83 93

transparantere jaarrekening maakt realistischer plannen mogelijk voorjaarsnota: investeren in uitvoering

De jaarrekening 2003 geeft voor het eerst een beter zicht op haalbaarheid van investeringsplannen. Op basis van deze jaarrekening kiest het college in de voorjaarsnota 2005 voor investeren in uitvoering. Het college stelt de gemeenteraad voor ongeveer 30 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van het Cultureel en Havenkwartier, de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs, de bouw van het nieuwe stadhuis en de wettelijk noodzakelijke aanpassing van de schouwburg (installatie trekkenwand). Daarnaast wordt voorgesteld uit het vermogen van de gemeente een aanzienlijke bijdrage te leveren (in totaal 24 miljoen euro) aan het realiseren van de Zuidwestelijke randweg, de Rijn-Gouwe Lijn en de ontwikkeling van de wijken Korte Akkeren en Gouda Oost.

In de Voorjaarsnota 2005 trekt het college de conclusie dat het financieel meerjarenperspectief de mogelijkheid biedt op een realistische wijze de Goudse ambities waar te maken door te investeren in een aantal belangrijke ontwikkelingen. Dit ondanks een aantal onzekerheden zoals de gevolgen van rijksbeleid. Het college kiest daarbij voor investeren in uitvoering. In de afgelopen twee jaar is vooral ingezet op het op de rails zetten van de beleidsvoornemens uit het bestuursakkoord 2002-2006. De laatste twee jaren van deze collegeperiode worden gebruikt om die voornemens tot concrete uitvoering te brengen.

jaarrekening en voorjaarsnota

Jaarrekening en Voorjaarsnota hebben veel met elkaar te maken. De jaarrekening 2003 doet verslag van de ontwikkeling en uitvoering van gemeentebeleid en laat tevens zien hoe het gemeentelijke huishoudpotje er uit ziet. De voorjaarsnota borduurt voort op de jaarrekening. In de voorjaarsnota wordt beschreven in hoeverre de beleidsresultaten uit 2003 van invloed zijn op de beleidsvoornemens voor 2005. De voorjaarsnota doet echter meer: Op basis van algemene trends (b.v. economische ontwikkeling) en ontwikkelingen op de verschillende beleidsterreinen worden de inhoudelijke en financiële kaders voor de gemeente voor de periode van 2005 tot en met 2008 geschetst. De nota geeft inhoudelijk en financieel richting aan de uitwerking van de hoofddoelen van beleid in samenhangende programmas.

tekort minder dan vorig jaar

Na een tekort van iets meer dan 8 miljoen euro in 2002 sluit de jaarrekening in 2003 met een tekort van iets meer dan 5 miljoen euro. Met name financieel technische ontwikkelingen en correcties op en omvorming van de begroting liggen ten grondslag aan dit resultaat. Het tekort heeft geen structurele consequenties en wordt aangevuld uit de algemene reserve.
Het negatieve rekeningresultaat over 2003 heeft geen invloed op het reeds vastgestelde beleid voor het taakstellingstraject Optima-Forma. Dit traject is een herbezinning op welke taken de gemeente in de toekomst moet en wil gaan uitvoeren en welke financiële middelen hiervoor beschikbaar zijn.

transparantie

De basis voor de jaarrekening zijn dit jaar voor het eerst de programmabegroting en de productenraming geweest. Deze begrotingsdocumenten zijn geïntroduceerd in 2003 en sluiten al aan bij de nieuwe voorschriften die vanaf 2004 door het Rijk aan de inhoud van begrotingsdocumenten zijn verbonden. De nieuwe voorschriften stellen vooral eisen aan de mate van transparantie en begrijpelijkheid van de jaarrekening. De introductie van beide planningsdocumenten in 2003 heeft ertoe geleid dat er in de verantwoording ook twee documenten onderscheiden worden, te weten: de jaarstukken en de productenrekening. De stukken sluiten respectievelijk aan bij de programmabegroting, waarover de gemeenteraad beslist, en de productenraming, dat het sturingsdocument voor het college is.

realistischer

Uit het totstandkomingsproces van de jaarrekening is gebleken dat de financiële beheersbaarheid van de organisatie verbeterd kan worden. Met de afronding van het implementatieproces van het nieuwe financiële pakket zal hiertoe een eerste stap gezet worden. Overige acties die de beheersbaarheid moeten verbeteren worden in de komende maanden projectmatig opgepakt. Het ombouwen van de gemeentelijke begroting heeft in ieder geval geresulteerd in een realistischer beeld van investeringsmogelijkheden.

achterblijvende realisatie

Het college constateert in de jaarrekening dat met de realisatie van nagenoeg alle beleidsvoornemens voor 2003 gestart is. Daarnaast is gebleken dat de overgrote meerderheid van de productie die tot de gewone taakuitoefening van de gemeente hoort, volgens planning uitgevoerd is. Toch is een deel van de productie achtergebleven bij de planning. De producten waarop het college en de Raad expliciet willen sturen, zijn bijvoorbeeld voor 70% gerealiseerd ten opzichte van de laatst bijgestelde planning bij de bestuursrapportage in september 2003. Diverse oorzaken zijn aan te wijzen voor deze achterblijvende realisatie. Onder meer heeft de uitvoering van de OptimaForma trajecten, die moeten leiden tot een bezuiniging van 13,2 miljoen in 2008, meer beslag gelegd op de ambtelijke organisatie dan gepland. Verder is gebleken dat het voortraject tot besluitvorming vaak meer zorgvuldigheid en afstemming (bijvoorbeeld met externe partijen) vraagt dan ingeschat.

jaarverslag 2003

De jaarstukken 2003 bestaan uit twee delen: deel I is het jaarverslag en deel II de jaarrekening. Het jaarverslag geeft beknopt weer wat in het jaar 2003 de resultaten waren op de belangrijkste beleidsvoornemens en de bedrijfsvoering van de gemeente. De lezer kan daardoor in het jaarverslag snel en begrijpelijk kennis nemen van de resultaten. De indeling van het jaarverslag is hetzelfde als die van de bestuursrapportage van augustus 2003 Het rekeningresultaat in deel II geeft inzicht in het prijskaartje dat vorig jaar aan de beleidsvoornemens en de bedrijfsvoering van de gemeente heeft gehangen.

gouda in control

Het college is verantwoordelijk voor de controle op de betrouwbaarheid en rechtmatigheid van de financiële administratie. Daarom controleert de concernstaf jaarlijks volgens een controleplan in hoeverre de organisatie in control is op dat gebied. Eind 2003 heeft de concernstaf dit voor het eerst gedaan onder de naam Gouda in control.

Voor de jaarrekening 2003 is een goedkeurende accountantsverklaring afgegeven. Dit betekent dat de accountant instemt met het gevoerde financiële beleid van de gemeente over 2003. De jaarrekening 2003 is gecontroleerd en goedgekeurd door Deloitte.

Bespreking en vaststelling van de jaarrekening en de Voorjaarsnota in de gemeenteraad vindt plaats op 28 juni 2004.


-- einde bericht --

Footer