Technologie Stichting STW

1 juni 2004

Ranker en slanker bouwen met zelfverdichtend vezelbeton

STW-onderzoeker Steffen Grünewald ontwikkelde een methode om de beste mengverhouding voor zelfverdichtend vezelbeton te bepalen. Ook bewees de onderzoeker dat deze betonsoort sterker is dan traditioneel vezelbeton, omdat de vezels een duidelijkere voorkeursrichting hebben. Steffen Grünewald promoveert op 4 juni aan de Technische Universiteit Delft op deze resultaten.

Conventioneel beton dat over betonstaal gestort wordt, vloeit niet vanzelf in alle gaatjes. Zelfverdichtend beton doet dit wel. Bovendien is het met toegevoegde staalvezels taaier en heeft soms een grotere sterkte dan gewoon beton. Aan de Technische Universiteit Delft testte onderzoeker Steffen Grünewald op welke manier vezelvloeibeton in de bouw gebruikt kan worden. Met het resultaat voorspelde hij de beste mengverhouding om bijvoorbeeld slankere damwanden te kunnen maken.

Het blijkt mogelijk de vezels in het beton dezelfde kant op te richten. Doordat de vezels tijdens het storten langs wanden stromen verandert hun richting in het beton. Bij buigproeven op proefstukken van uitgehard beton blijkt zelfverdichtend vezelbeton sterker dan traditioneel vezelbeton omdat de vezels een duidelijkere voorkeursrichting hebben. De effectiviteit van de vezels is hoger, constructies kunnen op deze manier een grotere sterkte bereiken.

Eerst bekeek Grünewald wat de beste mengverhouding is om vezelbeton zichzelf goed te laten verdelen bij het storten. Door de mengverhouding van zand en cement aan te passen wordt het met staalvezel versterkt beton zo vloeibaar mogelijk. Het resultaat gebruikte hij in modellen waarmee hij de beste mengverhouding kan voorspellen.

Zelfverdichtend vezelbeton is breed toepasbaar. Tunnelsegmenten kunnen gestort worden zonder 'trillen', wat bij traditioneel storten nodig is om alle gaatjes in de bekisting te vullen. In de gestorte tunnelsegmenten verdelen de vezels zich gelijkmatig aan de boven- en onderkant waardoor minder materiaal nodig is. Betonnen balken worden door vezels effectief gewapend; hierdoor is minder betonstaal nodig. Damwanden kunnen met zelfverdichtend vezelbeton erg sterk en met minder materiaal gemaakt worden.

Voor de toekomst denkt Grünewald aan het gebruik van kunststof vezels in plaats van staalvezels. Het toepassen van zelfverdichtend vezelbeton vereenvoudigt het productieproces. Lichtere en elegantere constructies komen zo binnen handbereik.

STW-promovendus Steffen Grünewald onderzocht zelfverdichtend vezelbeton in tunnelsegmenten. Hier zijn het gestorte tunnelsegment en een röntgenopname ervan te zien.

Meer informatie:
* Dipl.-Ing. Steffen Grünewald (TUD, Gebouwen en Civieltechnische Constructies)
* t: +31 (0)15 278 45 80, s.grunewald@citg.tudelft.nl
* Promotie 4 juni, promotor prof.dr.ir. J.C. Walraven
---

TOP Laatste wijziging: 02-06-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl