Socialistische Partij

Nederlandse militairen in Afghanistan overbodig


04-06-2004 * Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft de regering opheldering gevraagd over de opvattingen van hooggeplaatste Afghanen in de provincie Baghlan. Zij verklaarden dat Nederlandse militairen in hun provincie totaal overbodig zijn.

Volgens de Duitse commandant en de Afghaanse gouverneur hebben de Duitse soldaten in de provincie het werk geklaard. "Waarom dan 100 Nederlandse soldaten sturen voor een overbodige klus", aldus Van Bommel. "De regering heeft twee weken geleden aangegeven, dat zij Nederlanders een zogeheten Provinciaal Reconstructie Team wil laten vormen. Toen was nog niet duidelijk waar dat zou moeten gebeuren. Uit de krant vernemen we dat de Afghanen dit een heilloos plan vinden."

In de brief van de regering is er al op gewezen dat de buitenlandse troepen in Afghanistan nu ook de strijd met drugsbaronnen aan moeten gaan. De Nederlandse regering toont in die brief nog huivering daarvoor. "Die aarzeling is meer dan terecht," aldus Van Bommel. "Sterker nog, van dat plan moet worden afgezien. De oorlog in Afghanistan is een heilloos project. Het begon met Al Kaida en nu moeten tal van drugsbaronnen worden aangepakt. Het wordt tijd dat de regering de hopeloosheid inziet van het militair bestrijden van deze sociale problemen."