AutoRai

4-6-2004

Audi A3 Sportback

Audi definieert een nieuwe niche in het premium-segment van de kleine middenklasse. De nieuwe Audi A3 Sportback combineert de sportieve élégance van een coupé met de veelzijdigheid van een vijfdeurs en paart fascinerende technologie aan karakteristieke rijdynamiek.

Met vier- en zescilindermotoren, van 75 tot 184 kW (102 tot 250 pk), met voorwielaandrijving of permanente vierwielaandrijving quattro, met de revolutionaire DSG-transmissie (optie), maken aandrijving en onderstel de belofte waar die de sportieve styling van de vijfdeurs uitstraalt rijplezier in een nieuwe vorm.

Met de nieuwe Audi A3 Sportback beleeft naast een nieuw automodel ook een nieuwe motor zijn wereldpremière: een uiterst dynamische exponent van de FSI-motorenfamilie, de 2.0T FSI. Deze viercilinder met turbocompressor ontwikkelt een vermogen van 147 kW (200 pk) en het maximum koppel van 280 Nm is in een breed gebied, van 1.800 tot 5.000 toeren, beschikbaar. Daarmee sprint de A3 2.0T FSI Sportback (met handgeschakelde zesversnellingsbak) in slechts 7,1 seconden van 0-100 km/h. De topsnelheid bedraagt 234 km/h.

De Audi A3 Sportback volgt een eigen, nieuwe koers in de compacte middenklasse. Hij biedt de nadrukkelijk sportieve kwaliteiten en het atletische lijnenspel van de 3-deurs uitvoering, waarmee hij de aandrijving, de wielbasis en het dynamische onderstel gemeen heeft. Daarnaast biedt hij naast de beide achterportieren nog meer ruimte en variatiemogelijkheden ten opzichte van de 3-deurs uitvoering 68 mm langere achterpartij.

De bagageruimte heeft een inhoud van 370 liter (1.120 liter bij neergeklapte achterbank); meer dan voldoende voor sport, vrije tijd, gezinsgebruik en werk. In de standaard bagageruimte (zonder de leuningen van de achterstoelen neer te klappen) is bijvoorbeeld al ruim plaats voor twee golftassen of de uitgebreide weekendboodschappen. De standaard in ongelijke delen (1/3-2/3) neerklapbare achterbankleuning en de als optie verkrijgbare bagageruimte- en opbergpakketten bieden kopers talloze mogelijkheden om de ruimte in de Audi A3 Sportback individueel in te richten.

Dat geldt ook voor de uitrustingsniveaus. Met de karakteristieke Attraction-, de sportieve Ambition- en de exclusieve Ambiente-uitvoering biedt Audi automobilisten alle ruimte om van de A3 Sportback hun persoonlijke auto te maken. Een bijzondere, speciaal voor de Sportback ontwikkelde optie is het grote, glazen schuifdak open sky.

De voorverkoop van de Audi A3 Sportback begint in juli 2004. In de maand september 2004 zullen de eerste autos worden afgeleverd. De prijzen zijn nog niet bekend.