Vertis


Vertis ontwikkelt software flexibel transportsysteem voor Philips

Voor de vestiging van Philips DAP (Domestic Appliance and Personal care) in Drachten gaat Vertis in samenwerking met IPA de fabriek voor scheerkappen moderniseren. Voor de productie van diverse Philishaves wordt een nieuw logistiek transportsysteem ontwikkeld. IPA levert het transportsysteem, terwijl Vertis de applicatiesoftware en de besturing voor haar rekening neemt. Het project zal ongeveer drie jaar duren.

Meer scheerkappen
Philips wil meer Philishaves gaan produceren waardoor ook het aantal scheerkappen zal gaan toenemen. Om meer scheerkappen te kunnen produceren en het stilstandverlies te beperken, gaan Vertis en IPA een nieuw logistiek transportsysteem bouwen dat aan deze eisen kan voldoen. Het flexibele transportsysteem zal de dragers van en naar machines moeten kunnen transporteren volgens verschillende bewerkingsvolgordes (routes). Er moeten honderden routes, bewerkingen en machines kunnen worden gedefinieerd.

Routing control
De oplossing die Vertis biedt, omvat software voor de hardware control, voor de besturing van het transportsysteem en de routing control. Ook de complete systeemintegratie wordt door Vertis verzorgd. De routing control coördineert de vraag, aanbod en afstemming tussen de machines, zodat elke drager op de baan een bestemming heeft. De dragers worden voorzien van een identificatiesysteem om te waarborgen dat deze uitsluitend naar de juiste machines worden getransporteerd. Daarnaast regelt deze software ook de tracking & tracing. Van elke drager moet namelijk informatie opgevraagd kunnen worden over de gevolgde route, de tijdsduur en de ondergane bewerkingen. Vertis zal het geheel realiseren met Siemens SoftPLC, OAEnterprise en een Oracle Applicatie.

Uitbreidingsmogelijkheden
Het transportsysteem zal verder aan hoge flexibiliteiteisen moeten voldoen. Zowel wat betreft transport en aanpassingsmogelijkheden als ook in uitbreidingsmogelijkheden. Zo mag het tijdsbeslag voor het wijzigen van een route of van een locatiedefinitie van de machine maximaal één uur bedragen met een uitvaltijd van dertig minuten. Het bijplaatsen van een machine moet kunnen worden gerealiseerd zonder ombouw van het transportsysteem en zonder het verplaatsen van bestaande machines.

Inzicht in processen
Vertis heeft al eerder, tussen 1999 en 2001, op de afdeling I&A van Philips DAP een vijftal Oracle-systemen gerealiseerd, beheerd en onderhouden. Deze systemen worden gebruikt om door middel van grafieken en rapportages diverse processen binnen Philips DAP inzichtelijker te maken. Een voorbeeld is CRS, een capaciteitregistratiesysteem voor Engineering & Ontwikkeling waarin prognoses worden opgeslagen van het aantal personen dat aan projecten wordt toegekend. Hierdoor heeft Philips beter inzicht in de bezettingsgraad per afdeling en project.