Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 2 juni 2004

* ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Zuid en Feijenoord-Ridderster hield dinsdag van drie uur 's middags tot half tien 's avonds een actie preventief fouilleren in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Bloemhof-Noord en aan weerszijden van de Dordtselaan. Op straat werden 195 personen gefouilleerd, terwijl 73 auto's werden gecontroleerd. Op grond van de Wet Wapens en Munitie werd een 21-jarige Rotterdammer aangehouden, die in het bezit was van een knipmes. Voorts werden twee personen aangehouden die in het bezit waren van respectievelijk 12 bolletjes cocaïne en een tiental gram softdrugs.


* HENNEPKWEKERIJ AANGETROFFEN
ROTTERDAM - Dinsdagmiddag werd rond half drie een 33-jarige huurder van een woning aan de Sophiakade aangehouden, nadat in zijn woning een hennepkwekerij was aangetroffen. In het pand werden 120 hennepplantjes aangetroffen. De planten en de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De stroom werd legaal afgetapt. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.


* SLANG IN WONING VAN 92-JARIGE BEWOONSTER GEVANGEN

ROTTERDAM - Dinsdagmiddag rond vijf uur trof een 92-jarige bewoonster van de Rechthuislaan een slang in haar woning aan en alarmeerde de politie. Het reptiel, een niet giftige ongeveer zeventig centimeter lange oranje/gele rattenslang, werd gevangen door een politieman van de Hondenbrigade en overgedragen aan personeel van de Dierenambulance.


* MAN MISHANDELD
ROTTERDAM - De politie van district Oost stelt een nader onderzoek in de mishandeling van een 34-jarige Rotterdammer. Het slachtoffer was dinsdagavond rond kwart voor zeven op zoek naar een jongen die vermoedelijk zijn mobiele telefoon had gestolen. Toen de man een groep jongeren, die op het Ambachtsplein aanwezig waren, hierover aansprak sloeg de vlam in de pan en werd de man mishandeld. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op aan zijn hoofd en werd ter observatie opgenomen in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.


* BELG SLACHTOFFER VAN INTERNETOPLICHTING

ROTTERDAM - Dinsdagmiddag raakte een 34-jarige Belg uit Tessenderlo 3.900 euro kwijt. De man had gereageerd via internet op een aanbieding van mobieltjes en had in de Van der Sluysstraat afgesproken, waar de koop zou plaatsvinden. Nadat de Belg het geld had afgegeven moest hij 'even' blijven wachten, omdat de verkoper de mobieltjes moest gaan halen. Toen dat wel erg lang duurde kreeg de Belg argwaan en deed vervolgens aangifte van oplichting bij een politiebureau.


* VIJF VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA INBRAAK
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - In de nacht van dinsdag op woensdag werden vijf jongens, afkomstig uit Capelle aan den IJssel en Rotterdam, in de leeftijd variërend van 17 tot 22 jaar op heterdaad aangehouden nadat ze kort ervoor hadden ingebroken in een bedrijf aan de Dotterlei. Politiepersoneel in burger zag kort na de melding vier jongens lopen op de Bongerd die voldeden aan het opgegeven signalement. De vier werden vervolgens aangehouden. Aansluitend werd eveneens op aanwijzing van een getuige de vijfde verdachte op de Dotterlei aangehouden. De jongens werden ingesloten voor verhoor.


* OVERVALLERS ZONDER BUIT DE DEUR 'UITGEGILD'

ROTTERDAM - Dinsdagmiddag rond half één werd een 64-jarige medewerkster van een boekhandel op het Burgemeester Meineszplein door twee de zaak binnengekomen mannen plotseling door één van hen bedreigd met een mes en gesommeerd hen geld te geven. Het slachtoffer begon daarbij indringend te gillen, waarop een andere medewerkster verscheen en de beide overvallers, die nog wel probeerden de kassa te openen, daarna zonder buit de benen namen.


* STOFFELIJK OVERSCHOT GEVONDEN IN KOFFERBAK VAN PERSONENAUTO

ROTTERDAM - Politiemensen van het district Zuid hebben dinsdagmiddag op de Cloese in de kofferbak van een personenauto een stoffelijk overschot aangetroffen.
De politie werd geïnformeerd door voorbijgangers die vertelden dat in de buurt van de wagen een sterke stanklucht hing. In de kofferbak trof men het stoffelijk overschot aan. Het betreft een man wiens identiteit nog niet is vastgesteld. Vandaag wordt er sectie verricht op het lichaam om de juiste doodsoorzaak vast te stellen.
De recherche stelt een onderzoek in naar de identiteit van het slachtoffer en naar de achtergrond van zijn overlijden. Men houdt sterk rekening met een misdrijf.


* SCHUURTJES VAN KINDERBOERDERIJ IN BRAND

ROTTERDAM - Woensdagochtend omstreeks kwart over vier ontstond brand in twee schuurtjes van een kinderboerderij in de Zwarte Paardenstaart. Het dak en de muur van nabijgelegen portiekwoningen in de Boomgaardstraat vatten eveneens vlam. Acht woningen werden uit voorzorg ontruimd.
De brandweer, die 'middelbrand' maakte, bluste de brand, maar kon niet voorkomen dat de schuurtjes afbrandden en enkele woningen rook- en waterschade opliepen. De brandweer gaf omstreeks half zeven het sein 'brand meester'. Twee geiten die in de schuur stonden overleefden de brand niet. Naar de oorzaak van de brand wordt een nader onderzoek ingesteld, waarbij brandstichting niet wordt uitgesloten.

Middaguitgave dinsdag 1 juni 2004

* POLITIEMONITOR BEVOLKING 2004: ROTTERDAM - RIJNMOND VEILIGER

GEWORDEN, VERTROUWEN BURGERS IN POLITIE TOEGENOMEN

ROTTERDAM - Uit de Landelijke Politiemonitor 2004 blijkt onder meer dat het vertrouwen van de inwoners van de regio Rotterdam - Rijnmond in de politie het afgelopen jaar is toegenomen. Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van een misdrijf is sterk gedaald.
Voor de Landelijke Politiemonitor 2004 zijn ongeveer 17.000 mensen in de regio Rotterdam - Rijnmond geënqueteerd, waarbij hun is gevraagd naar de problemen die zij in hun buurt ervaren, of zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf en hoe zij de werkwijze en inzet van de politie waarderen.
In alle drie de aandachtsvelden is sprake van een positieve tot zeer positieve ontwikkeling. Dit blijkt eveneens uit de Veiligheidsindex van de gemeente Rotterdam, die dezelfde tendens laat zien en op 17 mei jl. is gepresenteerd.

Slachtofferschap:
Het aantal mensen dat te maken kreeg met geweld is sterk gedaald. Zo nam het aantal straatroven met 25 procent af en mishandeling met 29 procent. Ook het slachtofferschap van inbraken laat een sterke daling zien, namelijk 17 procent. Autodiefstal en diefstal uit auto daalden met 27 en 22 procent. De mensen die het slachtoffer werden van diefstal fiets steeg echter met 10 procent.

Buurtproblemen:
Het algemene beeld in de regio laat zien dat de mensen minder buurtproblemen ervaren dan voorheen. Bedreigingen, grafitti en vernieling van telefooncellen, bus of tramhokjes lieten een behoorlijke daling zien, 12, 11 en 13 procent. Drugsoverlast vertoonde ook een duidelijke dalende tendens: bijna 4 procent. Daarentegen nam het aantal mensen dat de geluidsoverlast van het verkeer ervaart toe.

Functioneren politie:
Het functioneren van de politie in de eigen buurt is in de ogen van de inwoners van Rotterdam - Rijnmond verbeterd. In procenten uitgedrukt, 49 procent, wat overeenkomt met de uitkomst van de Veiligheidsindex Rotterdam ( ook 49% tevredenheid), waarvoor 12000 Rotterdammers werden ondervraagd.
De positieve waardering zit voornamelijk in het toezicht en bescherming; contacten in de buurt; efficiënte aanpak en de politie is beter aanspreekbaar.

Uitkomsten enquête sluiten aan bij resultaten politie Het beeld dat de inwoners van de regio Rotterdam - Rijnmond ons in de Landelijke Politiemonitor laten zien is verheugend maar niet verrassend.
De uitkomsten van de enquête van de Landelijke Politiemonitor sluiten aan bij de resultaten die de politie Rotterdam - Rijnmond eerder (december 2003 jaarcijfers) naar buiten bracht. Het korps kan terugzien op een bijzonder succesvol jaar. Er zijn in 2003 veel meer verdachten van strafbare feiten aangehouden dan met het Openbaar Ministerie was afgesproken in de zogenaamde 'prestatie-
afspraken'. 'Alles uit de kast' voor veilig werpt z'n vruchten af en zal ook dit jaar onverminderd worden voortgezet. Voorbeelden van de vernieuwende aanpak van het korps zijn onder meer: Actie Focus, ASO-aanpak, Horkenlijn, Blauwe Verrassing, Actie Hamerslag en preventief fouilleren.
De politie Rotterdam - Rijnmond brengt als organisatie maandelijks cijfers naar buiten gebaseerd op aangiften en aantallen verdachten die zijn aangehouden en naar het openbaar Ministerie zijn gebracht.
Feitelijk betekent dit voor het 2003 dat het Rijnmondse korps de meeste landelijke an regionale doelstellingen ruimschoots heeft gehaald.
Zo daalde het aantal aangiften naar 120.000 (in 2002: 123.000), werden er 6000 meer verdachten aangeleverd bij het Openbaar Ministerie dan in 2002, een stijging van 29 procent en werd het streefgetal van 24.000 zelfs nog met 2000 overschreden. Het aantal verdachten van geweldsmisdrijven dat bij justitie is aangeleverd in 2003 bedraagt bijna 7000 (2002: 4657), onder wie 25 procent jeugdige verdachten. De stijging van het aantal verdachten van geweldsmisdrijven wordt grotendeels veroorzaakt door harde gerichte acties, het werk van geweldsteams en persoonsgebonden aanpak. De veiligheid in het openbaar vervoer is, mede als gevolg daarvan, sterk verbeterd.
Hoewel het slachtofferschap op het vlak van mishandeling en bedreiging daalt, wordt er meer aangifte gedaan van dit soort delicten. De gerichte aan pak van 'huiselijk geweld' en het convenant met de RET, draagt hier in grote mate aan bij. Een voor de politie verheugende ontwikkeling: 'wij willen niet meer gedogen'.
Het aantal aangiften van overvallen (23 procent) en straatroof (11 procent) daalde sterk, eveneens het gevolg van gerichte en persoonsgebonden aanpak, waardoor meer verdachten naar het openbaar ministerie zijn gebracht.

Resultaten in 2004 voortzetten
De prestatieafspraken in 2003 zijn ruimschoots gehaald. Ook in 2004 wordt daarmee doorgegaan. Samen met partners maatwerk leveren. Gezagsondermijnend gedrag wordt niet geaccepteerd en er wordt ook opgetreden tegen kleine vergrijpen. Daarnaast gaan preventieve fouilleeracties door. Het beleid is er tevens op gericht dat de burgers in de regio het effect van het politieoptreden op straat maximaal ervaren.


* RESULTATEN INNING ACHTERSTALLIGE BOETES

ROTTERDAM - In de eerste week van de door politie en justitie gehouden actie 'inning achterstallige boetes' werd een bedrag van 4965,03 euro geind en acht personen werden voor in totaal 368 dagen ingesloten in de Stadsgevangenis. Verder werd bij elf mensen een niet onherroepelijk vonnis uitgesproken nadat bleek dat zij niet op de hoogte waren van het feit dat zij een boete moesten betalen. Zij kunnen alsnog in beroep gaan tegen het vonnis. In samenwerking met de Sociale Dienst wordt nog nader onderzoek ingesteld naar 80 uitkeringsgerechtigden om uit te zoeken of er sprake is van fraude.
Van de 300 huisbezoeken bleek 75% niet aanwezig te zijn of meer woonachtig te zijn op dat adres. Die mensen werden en worden op een later tijdstip alsnog bezocht in de woning, op het werk of op het huidige adres.


* FIETSER OVERLEDEN NA VAL IN WATER
RIDDERKERK - Dinsdagmorgen omstreeks negen uur overleed op het Oosterparkweg een 40-jarige man uit Ridderkerk, nadat hij met zijn fiets in het water was gevallen. Het slachtoffer was, door nog onbekende oorzaak, met zijn fiets van de weg geraakt waarna hij in een naastgelegen sloot belandde. Een omstander alarmeerde de hulpdiensten. Brandweerpersoneel, dat snel ter plaatse was, haalde de man uit de sloot en begon met reanimeren. Het slachtoffer werd door personeel van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond vervoerd naar het Medisch Centrum Rotterdam-Zuid, waar hij enige tijd later overleed.
De Technische Ongevallen Dienst stelt een nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval in.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Dinsdagmiddag werd door de Verkeerspolitie (Bureau Verkeerstoezicht) een snelheidscontrole gehouden op de Straatweg. In totaal werden 1034 automobilisten gecontroleerd. Hiervan lapten 56 de maximumsnelheid van 50 km/uur aan hun laars. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km/uur. Aansluitend werd tevens, naar aanleiding van klachten, gecontroleerd op de Molenlaan. Hier werden tussen tien voor half twee en tien voor half drie 708 automobilisten gecontroleerd. Van deze bestuurders overtraden 46 de maximumsnelheid van '50'. De hoogst gemeten snelheid was ook hier 73 km/uur.

Ochtenduitgave dinsdag 1 juni 2004