Gemeente Voerendaal


2/6/2004 - Clubhuis voor jongeren in Voerendaal

In 2001 heeft de gemeenteraad een nota integraal jeugdbeleid vastgesteld. Belangrijk onderdeel van deze nota is de gefaseerde aanleg van multifunctionele ontmoetingsplekken voor jongeren. Insteek voor het realiseren van deze ontmoetingsplekken was het beheersbaar maken c.q. verminderen van overlast en het inspringen op de behoefte van jongeren.

Op basis van de ervaringen van het jongerenwerk van Tracee, dat sinds
1 januari 2003 in onze gemeente actief is, en ervaringen in andere gemeenten zijn de volgende conclusies getrokken:


- De geplande ontmoetingsplekken voldoen niet aan de behoeften van jongeren die nu op (informele) ontmoetingsplekken bij elkaar komen.


- Ontmoetingsplekken zijn geen goed middel om de overlast voor de omgeving te verminderen, maar veroorzaakt daarentegen juist meer overlast voor de omwonenden. Het betreft dan met name aan- en afrijden met scooters en brommers en het draaien van muziek.


- Jongeren bepalen zelf op welke plek(-ken) ze bij elkaar komen. Dit is in de praktijk niet te sturen door ontmoetingsplekken aan te leggen.


- De Voerendaalse jongeren vragen nadrukkelijk om een vaste ontmoetingsplek in de vorm van een soort clubhuis. Hier zou men elkaar willen ontmoeten en gezamenlijk activiteiten willen ontplooien.

Clubhuis voor jongeren

Gelet op het bovenstaande zijn is de gemeenteraad van mening dat het verstandig is om af te zien van de eerder geplande ontmoetingsplekken en in plaats daarvan te kiezen voor realisatie van een clubhuis voor jongeren. Hierdoor wordt niet alleen tegemoet gekomen aan de wens van de jongeren, maar ook een aanvullend activiteitenaanbod gerealiseerd voor 12-23 jarigen.

Een clubhuis voor jongeren is een eigen binnenruimte voor jongeren. Tijdens de openingstijden van het clubhuis is een jongerenwerker aanwezig die samen met vrijwilligers de accommodatie draaiende houdt en zorg draagt voor een (deels gescheiden) aanbod voor 12-15 en 16-23 jarigen. Functies van het clubhuis zijn: ontmoetingsplek, infopunt, ondersteuning en toeleiding. Ter plaatse kunnen jongeren elkaar 2 à 3 keer per week (met name s avonds) ontmoeten en samen activiteiten doen (praatje maken, tv kijken, spelletjes e.d.).

Locatie

In eerste instantie wordt gekozen voor een tijdelijke huisvesting in de leegstaande schoollokalen aan de Wachtendonkstraat (nabij Zorgcentrum 't Brook), waarin ook de Buitenschoolse Opvang de Foekepot is gevestigd. Deze locatie is bij wijze van experiment geschikt en tegen relatief lage kosten in te richten als clubhuis voor jongeren. Het betreffend pand wordt overigens na realisatie van de nieuwe brede school gesloopt. Afhankelijk van de ervaringen met het clubhuis zullen dan besluiten worden genomen over continuering op een andere locatie.