Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
BETERE BEVEILIGING NEDERLANDSE ZEEHAVENS

De Nederlandse zeehavens moeten zich beter gaan beveiligen tegen terroristische aanslagen. Vanaf 1 juli 2004 moet ieder havenbedrijf met een terminal of een laad- en loskade een beveiligingsplan opstellen.

Dit staat in het voorstel voor de Havenbeveiligingswet, dat minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De wet is nodig om internationale regelgeving op het gebied van maritieme beveiliging in de Nederlandse havens te kunnen uitvoeren. De beveiligingsmaatregelen zijn ook in een Europese verordening vastgelegd. De regels treden op 1 juli 2004 in werking.

Vanaf die datum moeten bedrijven met een terminal of een laad- of loskade een beveiligingsplan opstellen. Politie, brandweer en beveiligingsexperts gaan dat plan beoordelen, waarna de burgemeester van de havengemeente het plan moet goedkeuren. De gemeente en de Inspectie Verkeer en Waterstaat houden toezicht op de naleving.

Voor Nederlandse zeehavens gaan vanaf 1 juli 2004 drie veiligheidsniveaus gelden. Niveau 1 is het standaardniveau. Bij dreiging van een terroristische aanslag wordt het veiligheidsniveau verhoogd.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht ministerie van Verkeer en Waterstaat

Zie ook:
De Nederlandse overheid en 'Port and Maritime Security'

Lijn

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst