FILMPARTNERS

ASTREAM: catrace 'Ronde om Texel' live op mobiele telefoon

.Ronde om Texel. live op mobieltje in 9 landen

GPRS-hoogstandje A-Stream wereldprimeur in sportgeschiedenis

TEXEL . De .Ronde om Texel. wordt komende zaterdag vanaf negen uur .s morgens live op mobiele telefoon uitgezonden. Het is een wereld-primeur in de sportgeschiedenis dat een zeil-evenement in 9 landen volledig live via GPRS op mobiele telefoons is te volgen (WAP en Vodafone Live). Aan de populaire race doen honderden catamarans mee en de race staat al jaren te boek als een van de grootste Nederlandse sportevenementen op zee.

De uitzending op mobiele telefoons maakt deel uit van een compleet media-pakket waarin de .Worlds Biggest Catrace. ook live is te zien op internet. Later volgen samenvattingen voor tv (RTL5 en lokale omroepen in de randstad). De race krijgt internationale aandacht via onder meer de satellietzender Sailing Channel.

Linkin Media
De organisatie van de mediaproductie voor de .Ronde van Texel. (tv, internet en mobiele telefoon) is in handen van Linkin Media. Partners daarin zijn Interoute, SMV Audiovisulas en A-Stream. De catamaran-race wordt door Linkin Media via 12 camera.s op 9 locaties over het gehele eiland in beeld gebracht. Voor de live-uitzending op mobiele telefoons maakt A-Stream gebruik van de beelden die ook voor televisie en internet worden gemaakt. De live-beelden zijn op internet te zien via de websites www.sportlive.nl en www.roundtexel.com. Op deze sites en onder meer op www.astream.com staat vanaf vrijdag uitgebreid hoe de Ronde van Texel op mobiele telefoon is te volgen.

Linkin Media is een .strategisch partnership. aangegaan met A-Stream voor het streamen van de Ronde van Texel op mobiele telefoons. Binnenkort volgen in dit samenwerkingsverband ook andere producties die mobiel via GPRS te zien zijn. A-Stream is het enige mediabedrijf ter wereld dat strakke viedeobeelden levert op de extreem lage bandbreedte 22kbps.

.Catamaran-race
is een uitdaging
om te streamen.

De live-uitzending van de catamaranrace is . na het concert van DJ-Tiesto en Big Brother Roemenië . het derde gewaagde live-project van A-Stream op mobiele telefoons. Zowel het live-concert DJ-Tiesto als BB Roemenië is volgens A-Stream technisch een groot succes geworden. BB loopt nog steeds 24 uur per dag live. Na de live-uitzending van de .Ronde om Texel. brengt A-Stream binnenkort samen met Linkin Media autoraces live op het .mobiele internet..

Zowel met de catamaran-beelden, als met de Tiesto-concerten en de komende autoraces gaat A-Stream het live-streamen van moeilijke en snel bewegende videobeelden niet uit de weg. A-Stream-directeur Marco Dunhof hierover: ,,A-Stream bewijst met dit project haar unieke positie op de media-markt . wereldwijd. Geen andere bedrijf is in staat deze mooie beelden op mobiele telefoons te produceren...

Moeilijk streamen
Dunhof vindt de catamaranrace een .enorme uitdaging.. ,,Iedereen weet dat beelden op het water een van de moeilijkste onderwerpen is om te streamen. Net zoals overigens autoraces. Dat zijn gewoon beelden waar anderen nooit aan toe komen... Basis van deze succesvolle (live)streams is het feit dat A-Stream haar eigen compressietechniek (A-Stream-codec) heeft ontwikkeld voor lage bandbreedtes. Met de bestaande encoders . zonder de codec van A-Stream . zijn live-uitzendingen op mobiele telefoon volgens Dunhof niet haalbaar. ,,Tenzij je accepteert dat de kwaliteit van het beeld .bagger. is...

Dunhof met een vergelijking: ,,De 22kbps-beelden van A-Stream overtreffen de beelden van de concurrentie op 64kbps. Dit is een geliefde bandbreedte voor UMTS-doeleinden... Hogere bandbreedtes dan 64kbps geeft volgens Dunhof op UMTS al snel problemen tijdens het .sharen. (samen delen van de bandbreedte bij druk verkeer).

,,De UMTS-kwaliteit van A-Stream is op haar beurt van ongekend hoge kwaliteit. Het blijkt uit al onze testen en uit de beelden die we op deze bandbreedte van anderen zien dat de concurrentie nog lang niet toe is aan dit A-Stream-niveau. Ook niet op UMTS... Voor de volgende stap naar UMTS is de eigen streamtechniek van A-Stream volgens Dunhof volledig klaar. ,,Maar voorlopig houden we ons eerst nog even aan de actuele stand van zaken in de markt. En dat betekent streamen op GPRS!..

Meer informatie:
Marco Dunhof: 0654 620 344
Office (FilmPartners Group/A-Stream): 072 . 5122003 www.filmpartnersgroup.com
www.astream.com
info@astream.nl
marco@astream.nl

ACHTERGRONDINFORMATIE:

FilmPartners Group (31 jaar)
A-Stream maakt deel uit van de FilmPartners Group (Nederland/Duitsland: FilmPartners International bv, FilmPartners Deutschland GmbH, A-Stream bv, SoftwareVision bv, Television Partners bv). FilmPartners bestaat 31 jaar. In drie decennia heeft het bedrijf meegewerkt aan een ongekend aantal televisieprogramma.s en commerciële producties in voornamelijk Nederland en Duitsland. Maar ook in veel andere Europese landen en in Noord- en Zuid-Amerika was/is de FilmPartners Group betrokken bij een groot aantal televisieproducties.

Via A-Stream en SoftwareVision ontwikkelt de FP-Group compressietechnieken en software-programma.s voor de mobiele telefonie en de tv-branche. De softwarepakketten voor de TV-branche (ComposeWare) worden wereldwijd verkocht voor grote televisieprogramma.s en de opslag van tienduizenden uren videomateriaal.

De door de FilmPartners Group ontwikkelde software wordt wereldwijd (in licentie) geleverd aan tv-producenten en tv-zenders. Daarnaast bouwt de Group door heel Europa grote gecomputeriseerde studio.s voor reality-programma.s.

Linkin Media
Linkin Media is als interactief communicatie bedrijf nauw betrokken bij de creatie en realisatie van innovatieve communicatieconcepten voor tal van partijen in de mediabranche waaronder Kane, Within Temptation en Jim, Jamai, Dewi, Boris en Maud.

Door de unieke combinatie van videoproductie, het Internet en mobiele communicatie is Linkin Media in staat om effectief en direct te communiceren met de doelgroepen van haar klanten. Met als resultaat dat contactmomenten toenemen en direct tot omzet kunnen leiden. Naast haar activiteiten in de entertainmentindustrie richt Linkin Media zich ook op de sport. Met haar eigen sportportal www.sportlive.nl brengt Linkin Media de breedtesport in Nederland onder de aandacht van het grote publiek.