NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

Wat is het favoriete verhaal van Jan Marijnissen?

Wat is het favoriete verhaal van Jan Marijnissen?

Wat is het favoriete verhaal van Jan Marijnissen? Een politiek getint sprookje, een broodje aap-verhaal uit de Tweede Kamer of een verhaal waar hij zelf in figureert? Vanmiddag zullen we het weten als Jan Marijnissen bekend maakt wat het meest favoriete volksverhaal van Nederland is. Op www.nationaleverteldag.nl kan iedereen tot 12.00 uur vanmiddag laten weten welk verhaal hij / zij het belangrijkst vindt. Het belooft een nek aan nek race te worden. De uitslag laat in ieder geval interessante dingen zien. Het wordt niet alleen duidelijk welke verhalen we het liefst aan anderen vertellen; de verkiezing toont ook aan dat alle generaties verhalen vertellen, maar dat iedere generatie zijn eigen voorkeuren heeft. Bovendien bestaat er een verschil tussen de keuzes van mannen en vrouwen.

31.000 volksverhalen in de verhalenbank

Tegelijkertijd gaat de on line versie van de verhalenbank in première, een databank waarin bijna alle verhalen uit de verhalenverkiezing zijn te vinden. De verhalenbank bevat in totaal ruim 31.000 volksverhalen en achtergrondinformatie over die verhalen. Behalve sprookjes zoals Sneeuwwitje en Roodkapje zijn er ook sagen, legendes, personal narratives en broodje aap-verhalen in te raadplegen. Meer dan de helft van de verhalen is rechtstreeks uit mondelinge overlevering opgeleverd.

Iedereen heeft een verhaal op de Eerste Nationale Verteldag

Met de verkiezing van het favoriete volksverhaal en de presentatie van de verhalenbank wordt de officiële aftrap gegeven voor de eerste Nationale Verteldag. De verteldag is een initiatief van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de Stichting Vertellen; het Meertens Instituut en het Archeon werken eraan mee. Op zondag 6 juni gonst het in heel Nederland van de verhalen: op meer dan 140 locaties laten ruim 350 vertellers, met de hulp van ruim 150 organisaties, hun kunsten zien.

Noot voor de redactie (