HBAG Bloemen


24-05-2004
Persbericht Plantenziektenkundige Dienst Nieuwe beschikking van de Europese Unie Phytophthora ramorum

Eind april 2004 is de nieuwe beschikking Phytophthora ramorum van kracht geworden. In deze beschikking worden voor de hele Europese Unie (EU) de regels wat betreft Phytophthora ramorum en de waardplanten beschreven. Belangrijkste wijzigingen:
· Planten van Camellia spp vanaf 1 juni 2004 plantenpaspoortplichtig;
· plantenpaspoortplicht voor snijgroen per direct vervallen.

Bedrijven die vanwege de paspoortplicht voor snijgroen bij de Plantenziektenkundige Dienst staan geregistreerd worden met een brief van de wijzigingen op de hoogte gesteld.

De planten van Viburnum, Rhododendron en - vanaf 1 juni 2004 - Camellia zijn paspoortplichtig tot het moment waarop ze aan de eindgebruiker (consument) worden verkocht. Zo moet een tuincentrum voor partijen planten van deze soorten over een paspoort beschikken. Bij een individuele plant, die aan een consument wordt verkocht, hoeft niet langer een plantenpaspoort te zitten.

Toezicht op het plantenpaspoort De afgelopen periode heeft de Plantenziektenkundige Dienst (PD) controles uitgevoerd op de aanwezigheid van een plantenpaspoort bij planten (en toen ook nog snijgroen) van Viburnum en Rhododendron.

In een aantal gevallen werden fouten geconstateerd en bleek het materiaal niet van een plantenpaspoort te zijn voorzien. De PD heeft klachten gekregen van afnemende landen. De autoriteiten uit die landen hebben ook zelf kunnen waarnemen dat het materiaal in een aantal gevallen niet van een paspoort was voorzien. Na de zomer is een bezoek van het Inspectoraat van de EU voorzien over deze materie. Tijdens dat bezoek wordt beoordeeld of Nederland aan de regels voldoet.

Bij aanvoer op de veiling bleek het materiaal vrijwel altijd op de juiste wijze van een paspoort te zijn voorzien. De veilingen zien bovendien toe op het op de juiste wijze aanvoeren van materiaal. Wanneer verderop in het afzetkanaal een partij in kleinere gedeelten wordt gesplitst kunnen echter problemen ontstaan. Beschikt de oorspronkelijke partij wèl over een plantenpaspoort, dan is na splitsing soms niet voor iedere deelpartij een paspoort beschikbaar. Dit manco kan op twee manieren worden opgelost:
1. reeds bij aanvoer van de partij is voor ieder gedeelte een paspoort beschikbaar. Bij splitsing kan dan het originele paspoort bij ieder gedeelte van de partij blijven. Het is daarbij uiteraard van belang om die gedeelten voldoende klein te nemen, zodat altijd een paspoort beschikbaar is. Eén paspoort per individuele pot geeft hiervoor de beste garantie;

2. bij splitsing van de partij kan de houder van de partij voor ieder gedeelte een vervangend paspoort uitschrijven. De houder moet daarvoor wel zijn geregistreerd. Meer informatie daarover is te krijgen bij de locatiekantoren van de PD.

Het is van belang om partijen planten van Viburnum en Rhododendron - vanaf 1 juni 2004 dus ook Camellia - op de juiste wijze van een plantenpaspoort te voorzien. In afnemende landen wordt kritisch gekeken naar materiaal dat in het verkeer komt. Men is bevreesd voor introductie van besmettingen via materiaal dat niet aan de benodigde controles is onderworpen. Door alleen materiaal met een plantenpaspoort in het verkeer te brengen, ook als het om kleine partijtjes gaat, laat Nederland zien dat het om gezond materiaal gaat en dat ons land alles in het werk stelt om verspreiding van Phytophthora ramorum te voorkomen.

Lijst waardplanten
Naast de drie soorten waarvoor de paspoortplicht geldt is er een uitgebreidere lijst van waardplanten. Al deze soorten worden tijdens de controles op kweekbedrijven meegenomen in de inspecties. Op deze lijst staan de soorten die in de beschikking van de EU zijn opgenomen en/of soorten die symptomen van aantasting hebben laten zien.

De lijst is momenteel als volgt: Nederlandse naam (Latijnse naam) Beuk (Fagus)
Bosbessen (Vaccinium)
Braam (Rubus)
Camellia (Camellia)
Douglas-spar (Pseudotsuga menziesii) Eik (Quercus)
Esdoorn (Acer)
Fluweelboom (Rhus)
Hazelaar (Corylus)
Kamperfoelie (Lonicera)
Lepelboom (Kalmia)
Rododendron (Rhododendron) Roos (Rosa)
Rotsheide (Pieris)
Sering (Syringa)
Sneeuwbal (Viburnum)
Tamme kastanje (Castanea) Toverhazelaar (Hamamelis) Venijnboom (Taxus)
Vuurdoorn (Pyracantha)
Wegedoorn (Rhamnus)
Wilde kastanje (Aesculus) Zilverspar (Abies)

Meer informatie over dit persbericht: Ir. J.P.I.M. Kavelaars, tel.: 0317 49 67 35 e-mail: j.p.i.m.kavelaars@minlnv.nl; B.g.g.: mevrouw R.A. Ackerman, tel.: 0317 49 67 99 e-mail: r.a.ackerman@minlnv.nl