Ingezonden persbericht


Microsoft kondigt nieuwe initiatieven aan gericht op overheids- en onderwijsinstellingen in EMEA

Schiphol-Rijk, 1 juni 2004 - Overheidsinstanties op alle niveaus zien zich gesteld voor de uitdaging om enerzijds de kosten te verlagen en anderzijds de efficiency te vergroten en de dienstverlening te verbeteren. Microsoft heeft een aantal initiatieven aangekondigd die overheden in dit streven ondersteunen. Zo heeft Microsoft in samenwerking met Accenture zogenaamde Solution Blueprints ontwikkeld, die overheidsinstanties op ieder niveau een kostenefficiënt alternatief bieden voor het volledig zelf bouwen van ICT-oplossingen. Microsoft kondigt verder aan bezig te zijn met de ontwikkeling van een marktplaats voor Solution Providers die gespecialiseerd zijn in oplossingen voor de overheidssector op basis van Microsoft-technologie. Tot slot werkt Microsoft samen met nationale overheden aan de oprichting van Regional Schools Technology Innovation Centres in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) die tot doel hebben technologische innovatie binnen het onderwijs te stimuleren.

De door Microsoft en Accenture ontwikkelde Solution Blueprints zijn blauwdrukken van oplossingen die Microsoft en Accenture eerder hebben ontwikkeld voor Europese overheidsinstanties. De Blueprints omvatten een combinatie van software, strategieën en best practices, die zijn afgestemd op de behoeften van de overheidssector. Omdat Solution Blueprints zijn gebaseerd op systemen die hun waarde in de praktijk hebben bewezen, bieden zij zowel grote als kleinere overheidsinstanties een alternatief voor het volledig zelf bouwen van oplossingen. In plaats daarvan kunnen zij kiezen voor een systeem, dat volledig is aan te passen aan de eigen situatie en zich sneller en tegen lagere kosten laat implementeren. Op dit moment biedt Accenture deze Blueprints aan in zeven categorieën: justitie en openbare veiligheid, e-government, onderwijs, sociale zaken, belasting en winst, bedrijfsvoering en post.

Public Sector Partner Marketplace
Overheidsinstellingen zoeken vaak maanden naar een leverancier die de voor hen juiste oplossingen en diensten kan leveren. Microsofts Public Sector Partner Marketplace werkt op het ogenblik aan een ecosysteem van technologieleveranciers - system integrators, ISV's (independent software vendors), en aanbieders van consultancy en trainingen - die zich specialiseren in een specifiek op overheids- en publieke instellingen gericht oplossingen- en dienstenaanbod. Het betreft hier een website die het voor publieke instellingen makkelijker gaat maken om leveranciers te vinden die ICT-oplossingen kunnen ontwikkelen die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften, in hun eigen landstaal. Via deze marktplaats kunnen aanbieders van oplossingen hun producten en diensten onder de aandacht van hun doelgroep brengen en ook samenwerkingen tot stand brengen met leveranciers van aanvullende oplossingen en diensten.

Microsoft levert het raamwerk voor deze site. Voor participanten is de deelname gratis. De marktplaats richt zich in eerste instantie op de EMEA regio en zal in een later stadium naar andere delen van de wereld worden uitgebreid. De Public Sector Partner Marketplace zal tijdens de TechEd Europe, die op 29 juni aanstaande begint, officieel worden gelanceerd. Er zullen dan zo'n 300 oplossingen voor de publieke sector op de site te vinden zijn.

Regional Schools Technology Innovation Centres in EMEA Het initiatief tot oprichting van Regional Schools Technology Innovation Centres in samenwerking met nationale overheden richt zich op ministeries van onderwijs, beleidsmakers op het gebied van onderwijs en leerkrachten in de EMEA-regio. Deze centra hebben tot doel het innovatieve gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) binnen het onderwijs te stimuleren. Ze bieden ruimte voor toepassing, training en demonstraties van de nieuwste technologische innovaties voor het onderwijs.

De eerste drie regionale centra komen in Belfast (Noord-Ierland), Amman (Jordanië) en Caïro (Egypte). Daarna zullen nog eens drie centra worden geopend in Afrika, Oost-Europa en een nog te bepalen West-Europees land. Centrale en lokale overheidsinstellingen zullen zorgdragen voor de basis infrastructuur. Microsoft stelt software en technologie beschikbaar en draagt tevens de kosten van een full-time manager in ieder centrum. Ook andere leveranciers van technologie is gevraagd een bijdrage te leveren in de vorm van technologie, software en personeel. Ieder regionaal centrum krijgt de Microsoft IT Academy-status en zal beschikken over een trainingsfaciliteit die ruimte biedt voor 20 mensen. De cursussen die hier worden gegeven, zullen zich richten op het verbeteren van ICT-vaardigheden en de integratie van ICT in klassikaal onderwijs en leerprogramma's.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een vooraanstaand leverancier op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.