RDW
http://www.rdw.nl

RDW sluit recessiejaar 2003 af met lager tekort

Met een exploitatietekort van vier miljoen euro heeft de RDW het recessiejaar 2003 afgesloten. Dit is lager dan geraamd. Dat blijkt uit het jaarverslag. De overreserves zijn hiermee tot zes miljoen euro gedaald. Echter, de financiële positie van de RDW staat in 2004 een behoorlijke ingreep te wachten. De geplande greep van de minister van Financiën uit de reservekas van de RDW brengt onze bedrijfsvoering in gevaar,' aldus algemeen directeur Hakkenberg van de RDW.

De RDW heeft 2003 met een lager tekort afgesloten dan geraamd. Het exploitatietekort bedroeg slechts vier miljoen euro. Voor de verplichte afbouw van de overreserves was oorspronkelijk een tekort van acht miljoen euro begroot. Oorzaken zijn meevallende ontvangsten uit het kentekenen van aanhangwagens en een stringente kostenbeheersing. De RDW presteert dus goed. De overreserves zijn nu gedaald naar circa zes miljoen euro.

Greep uit kas RDW

De ministerraad heeft het beleidsvoornemen geuit om het eigen vermogen van een aantal zelfstandige bestuursorganen, waaronder de RDW, af te romen naar vijf procent van de omzet. Daarmee vermindert het financiële weerstandvermogen van de RDW tot onder het minimumniveau. Voor de korte termijn betekent het afromen van het eigen vermogen van de RDW - dat wil zeggen, het omzetten van het eigen vermogen in een lening van 32 miljoen euro - dat rente en aflossing betaald moet gaan worden. Dat betekent een verhoging van kosten en dus verhoging van tarieven en lasten voor burgers en bedrijven' aldus algemeen directeur Hakkenberg. Geen goede zaak voor een dienstverlenende, publieke organisatie.

Criminaliteitsbestrijding bespaart maatschappij 19 miljoen euro

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), een samenwerkingsverband tussen RDW, politie en verzekeraars - gehuisvest bij de RDW - adviseert en ondersteunt de drie betrokken partijen bij de oplossing van criminaliteitsvraagstukken. De maatschappelijke schadelastbeperking die de onderzoeken van het LIV met zich hebben meegebracht bedroeg in 2003 zo'n 19 miljoen euro. Ruim twee procent meer dan in 2002.

Bijna 6,5 miljoen APK-keuringen

In 2003 heeft de RDW op belangrijke onderdelen van het takenpakket meer controles uitgevoerd. Vorig jaar zijn in Nederland bijna 6,5 miljoen APK-keuringen uitgevoerd, zo'n 250.000 keuringen meer dan in 2002. Als toezichthouder in het APK-proces voert de RDW op drie procent van alle keuringen een steekproef uit: totaal 195.557 steekproeven.
Ook zijn ruim 20.000 controlebezoeken afgelegd aan bedrijven met een erkenning bedrijfsvoorraad, handelaarskenteken, kentekenplaten en/of tenaamstelling. De wettelijke normen zijn daarmee ruimschoots gehaald.

Acht miljoen voertuigen geregistreerd bij RDW

Als uitvoeringsorganisatie registreert de RDW gegevens van bijna acht miljoen voertuigen en hun eigenaren of houders. De databanken bevatten voertuig- en vaartuig-, verzekerings-, rijbewijs- en bromfietscertificaat- en persoonsgegevens. De informatieverstrekking uit de registers laat een stijging van 29 procent zien. Bij alle afzonderlijke klantgroepen vond een toename van het aantal bevragingen plaats, met als uitschieters de voertuigbranche en het ministerie van Financiën. Dit komt respectievelijk door de aansluiting van nieuwe providers voor RDW-diensten en door een intensievere controle van de Belastingdienst op de motorrijtuigenbelasting.


---

Noot voor redactie,