De Unie


ING - CAO-onderhandelingen nog niet van start


1 juni 2004 - Op 7 mei jl. is de voorstellenbrief van De Unie voor een nieuwe CAO bij de ING Groep vastgesteld en aan uw werkgever verzonden. Zoals het er nu naar uitziet zal het nog even duren alvorens wij ook daadwerkelijk kunnen gaan onderhandelen.

Grootst obstakel is het feit dat noch de andere bonden, noch ING Groep zelf hun voorstellenbrief hebben ingediend. ING heeft formeel al wel laten weten dat zij over een punt van onze voorstellenbrief geen aanleiding ziet te onderhandelen: een structurele loonsverhoging per 1 mei 2004.

Een aantal partijen wil wachten totdat er meer duidelijkheid is ontstaan over wat het kabinet en sociale partners in de Stichting van de Arbeid nog voor ons in petto hebben. De Unie verwacht voor dit dossier uit Den Haag geen enkele serieuze bijdrage en wij vinden dat het tijd is om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Het kabinet heeft een standpunt ingenomen over de arbeidsparticipatie van ouderen dat getuigt van sociaal maatschappelijk onbenul. Natuurlijk zal op termijn de leeftijd waarop men kan stoppen met werken omhoog moeten, maar het is een illusie te denken dat de maatregelen die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu voorstaat in de praktijk effect zullen hebben. Het stelt ondernemingen voor grote problemen omdat ze veel ouderen nu gedwongen in het arbeidsproces moeten houden. Als mensen al van hun pensioen kunnen gaan genieten, worden ze nog eens dubbel in de portemonnee gepakt. Overigens nodigt dezelfde minister ons uit om samen met hem de groeiende jeugdwerkeloosheid aan te pakken.

Ook bij ING kan dit op termijn tot problemen leiden. In de personeelsplanning is al rekening gehouden met het vertrek (al dan niet gedwongen) van vele ouderen. Den Haag haalt hier een streep doorheen en ING mag het zelf oplossen. Vreemd daarbij is dat ING is aangesloten bij het VNO-NCW die de kabinetsplannen door dik en dun steunt. Het is nu afwachten wat de andere partijen op hun verlanglijstje hebben staan. Ik hoop dat we zo snel als mogelijk met elkaar om de tafel kunnen. De Unie is er in ieder geval klaar voor. Uiteraard houden wij u op de hoogte.

Robert Schuurman
Bestuurder

dinsdag, 1 juni 2004