Socialistische Partij

Provinciale ontwikkelingshulp verwordt tot liefdadigheid

Vandaag wordt in de Commissie Financiën, Bestuur en Openbare Orde (FBO) over de deelverordening Ontwikkelingssamenwerking gesproken. Deze provinciale ontwikkelingshulp is in 2001 van start gegaan. De SP had vanaf het begin gemengde gevoelens over het hele gebeuren. Immers, zolang het Westen de rest van de wereld blijft koeioneren, staat dit soort hulp gelijk met dweilen met de kraan open. Pas als je die Westerse overmacht aanpakt en bijvoorbeeld de subsidies voor westerse producten opheft zodat eindelijk eerlijke wereldhandel mogelijk wordt, kunnen de arme landen zich pas echt ontwikkelen.

Hoe dat ook zij, tussen 2001 en 2004 zijn verschillende drinkwatervoorzieningen in Suriname en Afrika met het provinciale verordeningsgeld opgeleverd. Dat is natuurlijk prachtig. De SP zou alleen wel graag weten wat er gebeurt, als de eerste buis begint te roesten en de Hollandse hulp al lang en breed op de thuishaven in Haarlem is.

Een en ander zou via een evaluatie onderzocht moeten worden. Immers, een met veel poeha en - eerlijk is eerlijk - elan en goede bedoelingen geïnstalleerde drinkwatervoorziening die vervolgens niet in stand gehouden kan worden omdat simpelweg het instrumentarium daarvoor ontbreekt, dat is negentiende-eeuwse liefdadigheid die de SP niet ambieert. De SP vindt dat de provincie zich bij de ontwikkelingssamenwerking in ieder geval moet toeleggen op blijvende ondersteuning over een lange periode, zodat de mensen in het betreffende arme land verzekerd zijn van water uit de kraan voor altijd.

Bij de evaluatie zou, vindt de SP, ook eens gekeken moeten worden of wellicht ook andere landen dan de specifiek arme landen voor provinciale hulp in aanmerking komen. Oftewel, de SP wil dat het begrip ontwikkeling voortaan ruimer wordt geïnterpreteerd, dan alleen hulp aan arme landen. Een goed criterium zou zijn: projecten die elders niet gehonoreerd worden, die elders niet de kans krijgen en die inhoudelijk gezien binnen het provinciaal beleid passen.