---

Herinrichting militaire muziek Koninklijke Landmacht

1-6-2004 12:03:00

De militaire muziek van de Koninklijke Landmacht zal per 1 januari 2005 bestaan uit een harmonieorkest, een drumfanfare en een fanfareorkest. Dat betekent dat de huidige vier orkesten de Koninklijke Militaire Kapel (Den Haag), de Johan Willem Friso Kapel (Assen), het Trompetterkorps Bereden Wapens (Amersfoort) en het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht (Vught) verdwijnen. Het harmonieorkest en de drumfanfare krijgen als standplaats Assen, het fanfarekorps wordt gesitueerd in Vught. Het personeel is hierover vanochtend (1 juni) geïnformeerd. De herinrichting van de muziek vloeit voort uit de bezuinigingen bij Defensie.

Het nieuwe harmonieorkest en de drumfanfare bestaan inclusief staf en ondersteuning uit 80 functies en het fanfarekorps uit 46. Met deze herinrichting wordt het aantal muzikantenfuncties bij de landmacht teruggedrongen van 194 naar 126. De standplaatsen Assen en Vught zijn enerzijds gekozen vanwege de bestaande infrastructuur en anderzijds om de spreiding van militaire orkesten te waarborgen. Er is nog geen beslissing genomen over de naamgeving en traditiehandhaving van de nieuwe orkesten. Hierover brengt de traditiecommissie van de landmacht een advies uit.

De herinrichting van de militaire muziek bij de landmacht maakt deel uit van de bezuinigingen op de militaire muziek Defensiebreed. Per 1 januari volgend jaar beschikt Defensie over drie muziekkapellen (marine, landmacht, luchtmacht), een fanfareorkest (landmacht) en twee parttime orkesten (marechaussee en de Nationale Reserve). In totaal wordt het aantal functies binnen de militaire muziek teruggebracht met 92.

Nieuws Nieuwsberichten