AutoRai


1-6-2004

Cadillac onthult SRX prijzen

De voorbereidingen van de lancering van de compleet nieuwe Cadillac SRX zijn op dit moment in volle gang. De presentatie van het spraakmakende crossover model een zeer luxe SUV betekent met recht een nieuwe mijlpaal voor het in ons land gevestigde Cadillac Europe.

Na de vliegende start van de zelfstandige Europese importvestiging en zijn nieuwe dealerorganisatie volgde kort geleden de presentatie van het eerste nieuwe model, de XLR roadster met een automatisch werkende hardtop. Nu is de beurt dus aan het volgende hoogtepunt in de dynamische Europese revival van het Amerikaanse topmerk. Ook de SRX bedient een voor Cadillac totaal nieuwe doelgroep.

De Cadillac SRX wordt in juli in de showrooms van de 140 nieuwe Cadillac Europe dealers verwacht. Daarmee schakelt de wederopbouw van het fameuze merk bijna letterlijk een versnelling op. Overigens gebeurt dat later dit jaar nog twee maal, want er staan nog andere belangrijke nieuwe modellen startklaar.
De SRX wordt standaard geleverd in vijfpersonen uitvoering, maar is desgewenst ook beschikbaar met een derde zitrij. Zodat de toch al ongekend grote veelzijdigheid van deze luxe ruimtewagen nog verder wordt uitgebreid. Maar ook zo is de Cadillac SRX het meest flexibele model binnen de lijn van het Amerikaanse topmerk. Hij neemt zelfs binnen het selecte groepje van de meest exclusieve Sport Utility Vehicles kortweg SUVs een bijzondere positie in. Zowel waar het zijn prestaties aangaat, als de uitstraling van zijn karakteristieke design. Dat ontwerp past perfect bij het nieuwe Cadillac familiegezicht en is, zoals de kenners meteen zien, in hoge mate gebaseerd op de lijnen van het Vizion concept. Dat stal nog niet eens zo lang geleden de show tijdens de Detroit Autoshow.

Het spreekt vanzelf dat de 495 centimeter lange SRX naast zijn pure klasse en een zeer veelzijdig karakter ook een uitzonderlijk rijke uitrusting biedt. Zonder het zware prijskaartje dat daar in de premium klasse van de autowereld doorgaans aan hangt. Het feit dat deze SUV primeur van Cadillac op de thuismarkt Amerika de bakermat van dit type automobielen - meteen is verkozen tot Beste Luxe SUV van 2004 spreekt in dat verband boekdelen.

De Cadillac SRX wordt in ons land leverbaar vanaf 59.950,-. Hij krijgt een zeer complete uitrusting mee. Zowel de V6- als de V8-versie worden onder andere geleverd met een fraaie lederen bekleding, links en rechts gescheiden instelbare klimaatregeling, airconditioning achterin, lichtmetalen wielen, parkeerassistent achter, bandendruk sensoren en bijbehorende waarschuwing, Xenon koplampen, een automatische vijfversnellingsbak, een geavanceerde vierwielaandrijving, tractiecontrole en Cadillacs Stabilitrak stabiliteitsregeling. Het interieur is in drie verschillende kleuren leverbaar: lichtgrijs, eboniet en een neutrale lichte tint. Voor de lak is er een keuze uit negen verschillende kleuren.

Uiteraard kan de koper zijn SRX ook nog aan zijn eigen specifieke wensen en eisen aanpassen. Zo is er een elektrisch bedienbaar glazen dak dat boven de eerste én tweede zitrij kan worden geopend. Uniek door zijn enorme afmetingen: twee vierkante meter. Een cabrioleteffect, zou je bijna zeggen. Minstens even opvallend is de elektrische bedienbaarheid van de optionele derde zitrij. Met een druk op de knop verandert de SRX razendsnel van een vijfzitter in een zevenzitter.

Ook de rijeigenschappen zijn van hoog niveau. De nieuwe Cadillac is gebouwd op het zogenaamde Sigma platform, dat ook onder de toekomstige geheel nieuwe STS te vinden zal zijn. De SRX heeft automatisch variabele vierwielaandrijving. Op de V8 is Magnetic Ride standaard. Het unieke systeem biedt door zijn innovatieve concept een variabele schokdemperwerking die zich ongekend snel aan veranderende omstandigheden en wegoppervlakken kan aanpassen. De SRX combineert daardoor een optimaal weggedrag met het maximaal mogelijke aan comfort.

Het spreekt vanzelf dat de nieuwe Cadillac ook passend fraaie motoren meekrijgt. Er is een keuze uit een 3.6 liter V6 met 262 pk (342 Nm trekkracht) en een 4.6 liter V8 met 325 pk (427 Nm). Ze laten topsnelheden noteren van respectievelijk 200 kilometer per uur en 226 kilometer per uur. Zeker bij een SUV een saillant detail: de Cadillac SRX mag 2.2 ton trekken. Ook met een boottrailer springt de elegante Amerikaan dus moeiteloos om.

Als gezegd, wordt de Cadillac SRX V6 geleverd voor 59.950,-. Het betreft een Elegance uitvoering. De SRX Sport Luxury V8 is er voor 80.950,-. Ook de zescilinder uitvoering komt er overigens in die Sport Luxury versie. In juli komt eerst de V8 naar ons land, drie maanden later wordt de V6 leverbaar.