TVDMG

Cherribi gaat voor EU-verkiezingen

Amsterdam 18 mei 2004

Cherribi gaat voor EU-verkiezingen

Zoek de burger in de migrant in plaats van de migrant in de burger. Met onder meer deze stelling voert Oussama Cherribi van 1 tot 10 juni 2004 campagne voor de Europarlementsverkiezingen. De campagne is gericht op het stimuleren van burgers om op 10 juni op een liberale kandidaat te gaan stemmen. Hoe meer liberale stemmen, des te meer kans op een verlicht Europa, aldus Cherribi.

Tijdens de campagne zal Cherribi zo veel mogelijk het persoonlijke contact met de burger zoeken. Van 1 tot 10 juni toert het campagneteam met een opvallende touringcar door Nederland. Bovendien kunnen mensen dan met de liberaal persoonlijk communiceren via zijn website én via een speciaal telefoonnummer. Daarbij wil hij met de kiezers van gedachten wisselen onder meer over de volgende stellingen:

Nederland is geen klein land
Macht is nodig voor vrede en welvaart in Europa Een uitgebreid Europa zorgt voor meer kansen en meer banen De ICT-revolutie moet ruim baan krijgen in Europa Zoek de burger in de migrant in plaats van de migrant in de burger Ontdoe de wetenschap van knellende banden uit het verleden Laat alle Europese bloemen op elk hun eigen wijze bloeien De communicatie met de Europese burger moet en kan beter Nederland heeft toeristen enorm veel te bieden
Nederlandse nuchterheid is goed voor de slagkracht van Europa

Oussama Cherribi (44) studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam tot 1987. In 2000 promoveerde hij met een proefschrift waarin hij de hedendaagse conservatieve Amsterdamse imams vergeleek met de grote progressieve Marokkaanse imams uit het verleden. Titel van het proefschrift: Imams d'Amsterdam: à travers l'exemple des imams de la diaspora Marocaine. Sinds 2003 is Cherribi visiting professor aan de Emory Universiteit van Atlanta in de VS en betrokken bij het Carter Center dat zich bezig houdt met religie en conflictbeheersing. Cherribi is al jaren actief binnen de internationale academische wereld. Hij publiceert regelmatig en neemt deel aan wetenschappelijke congressen.

Cherribi was van 1994 tot 2002 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Tijdens deze twee periodes in het Nederlandse parlement hield hij zich vooral bezig met cultuur, wetenschap en ICT, onder meer door tussen 1996 en 2002 te ijveren voor het zogeheten kennisnet waartoe alle Nederlandse scholen toegang konden krijgen. Onder minister Ritzen kreeg deze internettoepassing daardoor handen en voeten. In 2001 diende Cherribi een motie in waardoor geld werd vrijgemaakt voor een versnelde procedure voor onderzoek bij rampzalige gebeurtenissen , zoals de Bijlmerramp. In 2002 wist Cherribi de imam van de grootste moskee in Amsterdam, Marzouk Aulad Abdullah, te strikken voor een optreden tussen de in roze veren en leer gestoken nichten op het Roze Wester Festival in Amsterdam. Daarmee maakt Cherribi zich sterk voor een Europese islam waarin kerk en staat zijn gescheiden en de grondwet zwaarder weegt dan de koran. De afgelopen vijftien jaar pleite hij al, samen met Frits Bolkestein, voor een Nederlandse imamopleiding en voor een Nederlandse/Europese islam.

Cherribi heeft zich steeds, samen met zijn VVD fractie, ingezet voor het hoger en wetenschappelijk onderwijs. In 2001 werd daardoor 240 miljoen extra vrijgemaakt. Cherribi is bovendien actief lid van de Taalunie, een raad van Nederlandse en Belgische parlementariers die er voor zorgt dat de Nederlandse taal in Europa - en daarbuiten - levend blijft.

Met zijn internationale achtergrond voelt Cherribi zich bovenal Nederlander. Een Nederlander in Europa. En een sterk Europa is goed voor Nederland, aldus Cherribe.

EINDE PERSBERICHT

Voor vragen kunt u zich wenden tot het Campagneteam : 0651506143

18 mei 04 16:47